SAZNAJEMO Srbija nastavlja ubrzano jačanje Vojske bez obzira na pritiske  N Nabavljamo novo oružje i sa zapada i sa istoka!
Alo

Prema rečima naših dobro informisanih sagovornika iz vrha Vojske Srbije, modernizacija koja je za nekoliko godina od zapuštene oružane sile napravila najjače snage u regionu i dalje će se odvijati istim tempom.

- Vreme je takvo, izazovi su veliki. Pogledajte šta se sve dešava u svetu. Samo jaka i osposobljena armija može da bude garant mira i stabilnosti za Srbiju, odnosno odvraćajući faktor za sve koji bi eventualno pomislili da nas ugroze - objašnjava naš sagovornik iz Vojske Srbije.

Ista taktika

Kako kaže, državni vrh, a kad se o tome govori misli se pre svega na predsednika Aleksandra Vučića, insistira na modernoj, dobro opremljenoj i dobro obučenoj vojsci.

Poslednja nabavka, isporuka PVO sistema FK-3 iz Kine, izazvala je, međutim, dosta reakcija. Prednjačili su hrvatski i zapadni mediji, spočitavajući našoj zemlji što kupuje oružje od Pekinga. U razgovoru za Alo!, Ljuban Karan, bivši potpukovnik KOS, naglašava da će pritisaka i dalje biti.

SAZNAJEMO Srbija nastavlja ubrzano jačanje Vojske bez obzira na pritiske  N Nabavljamo novo oružje i sa zapada i sa istoka!

Alo

 

 

- Najpre dignu glas NATO sateliti na Balkanu i prikažu Srbiju kao vojnu pretnju, a zatim se velike zapadne sile navodno zainteresuju, kao da i njih to zabrinjava. Problem je uvek kada je oružje iz Rusije ili Kine. Ako je sa zapada, onda zabrinutosti nema. Recimo, niko nije pravio pitanje vezano za borbene avione iz Francuske, Engleske... Cilj je da se oružje kupuje samo sa zapada i u tom smislu pritisci će se sigurno nastaviti - kaže Karan.

Ističe i da su mnogi veoma zainteresovani da Srbija vojno oslabi umesto da jača:

- Srbija će sigurno kupovati oružje tamo gde je jeftinije i bolje, jer smo u prilici da to možemo. S druge strane, države koje uđu u NATO su orijentisane isključivo na zapadne izvore.

Samo za odbranu

Na pitanje na šta će biti usmerene buduće nabavke, Karan odgovara:

SAZNAJEMO Srbija nastavlja ubrzano jačanje Vojske bez obzira na pritiske  N Nabavljamo novo oružje i sa zapada i sa istoka!

Alo

 

 

- Modernizovali smo PVO sistem, tako da je postao slojevit i vrlo respektabilan, ne samo za lokalna vazduhoplovstva već i za NATO, posebno otkad smo kupili FK-3. Taj sistem nikad nije potpun, uvek može da se dopunjava. Zato pretpostavljam da ćemo i dalje jačati PVO komponentu. To je izrazito odbrambeno naoružanje, za koje niko ne može da nam prigovori da je usmereno na ofanzivu protiv nekoga.

Deo spiska za nove nabavke

 

- dodatne komponente za PVO

- avioni novije generacije

- helikopteri

- najmodernije puške

- transportna vozila

- protivoklopne rakete

- dronovi

- prateća oprema za pešadiju

- pešadijska oprema za noćno delovanje

 

Ulaganje u sopstvenu proizvodnju

 

Kako smatra Karan, uz kupovinu naoružanja, Srbija će nastaviti da jača svoju namensku industriju.

- Što veća orijentacija na sopstvenu proizvodnju oružja i opreme je vrlo bitna, jer tako niko ne može da nam preseče dotok stvari neophodnih za oružane snage - ističe Karan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading