IT STRUČNJAK ZA ALO! O OTKRIVANJU ONIH KOJI ŠALJU LAŽNE DOJAVE: Teroristi ne štede novac da sakriju identitet, koriste TOR i VPN
Shutterstock

Reči našeg sagovornika potvrđuju ono što je izneo ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

- U pitanju su masovni, organizovani i veoma skupi hakerski napadi, vođeni iz različitih centara za hibridno ratovanje. Vrednost opreme potrebne za udar takvog obima i snage prelazi 100.000 evra - istakao je ministar.

Damjanović naglašava da zaštita identiteta na internetu može biti realizovana na više nivoa. 

- Konkretno, kada su u pitanju mejl poruke, prvi nivo zaštite predstavlja upotreba veb- mejla. Klasičan primer su aplikacije poput Gmail-a. Prilikom upotrebe veb-mejla, identitet pošiljaoca je poznat provajderu (npr. Gugl), a zaštitu identiteta pruža polisa kompanije koja garantuje privatnost. Ipak, u slučaju ekstremnih situacija Gugl sarađuje sa bezbednosnim strukturama - navodi Damjanović, i nastavlja:

- Sledeći nivo zaštite je neki vid anonimizatora, poput TOR mreže. Korisnici TOR mreže skrivaju svoj identitet tako što sav saobraćaj između njihovih kompjutera i interneta putuje kroz veliki broj kompjutera drugih korisnika TOR mreže. Identitet nije u potpunosti sakriven, samo je praćenje saobraćaja veoma otežano. Brojni su primeri gde su se ljudi neuspešno oslanjali na TOR mrežu za skrivanje identiteta. Poznat je primer studenta sa Harvarda koji je koristio TOR da pošalje lažnu prijavu o bombi kako bi izbegao ispit, ali su ga agenti FBI ipak locirali. 

Konačno, objašnjava Damjanović, postoji VPN (virtuelna privatna mreža), preko koje su dojave slate u Srbiju:

- Kao i TOR, VPN se ne odnosi samo na mejlove, već na čitav internet saobraćaj. Podaci između korisnika VPN i pružaoca VPN usluge su kriptovani, sakriveni, i takav kompjuter se ponaša kao da se fizički nalazi na nekoj drugoj lokaciji. Svi prethodno pomenuti načini skrivanja identiteta su bazirani na korišćenju javno proverenih algoritama za kriptografiju, tj. šifrovanje. Međutim, oprema potrebna za dekripciju, tj. dešifrovanje, dostupna je bezbednosnim službama većine zemalja. Tako da je apsolutna tajnost praktično neostvariva.

IT STRUČNJAK ZA ALO! O OTKRIVANJU ONIH KOJI ŠALJU LAŽNE DOJAVE: Teroristi ne štede novac da sakriju identitet, koriste TOR i VPN

Alo

 

 

Mrtva trka sa službama

Ukoliko neko baš želi da zaštiti svoj identitet, morao bi ozbiljno da investira u opremu koja bi bezbednosnim službama predstavljala izazov. Kompanije poput „Rode i Švarc“ nude rešenja kojima se identitet na mreži može zaštititi. Ali oni svoje proizvode nude i bezbednosnim službama širom sveta. Takva oprema je veoma skupa i najčešće nije dostupna u slobodnoj prodaji. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading