DUGAČKOM NIZU PRITISAKA NA NAŠU ZEMLJU PRIDODAT JOŠ JEDAN Novi ultimatum Zapada: Morate se odreći Kine
Alo

Ali iza toga oni izgovaraju i dodatni zahtev: Smanjite saradnju s Kinom, posebno vojnu.

Da je i saradnja Srbije i Kine i te kako trn u oko zapadnjaka, vidi se i po njihovim zvaničnim, doduše, dosta uvijenim izjavama, ali i pisanju zapadnih medija. Setimo se samo koliko je tekstova, svi kritički, bilo objavljeno nakon što je nedavno u našu zemlju dopremljen moćni kineski PVO sistem FK-3. O tome su pisali AP i druge vodeće zapadne agencije, a prednjačili su, očekivano, hrvatski mediji. Pritom, to što Vojska Srbije kupuje i francuske avione „rafal“ i drugo zapadno oružje jedva da su pomenuli.

UKRAJINSKA KRIZA

Kako ocenjuju sagovornici Alo!, iako u senci hladnog rata koji Zapad vodi protiv Moskve, velikom žestinom bukti i sukob s Kinom. Na kineska ulaganja, ma gde u svetu, a izgleda posebno u Srbiji, gleda se s ogromnim podozrenjem. Prema informacijama koje je naš list dobio nezvanično u Vladi Srbije, malo je sastanaka sa zapadnim zvaničnicima na kojima se Srbiji, direktno ili izokola, ne spočitava to što s Pekingom gajimo više nego prijateljske odnose.  

Zoran Spasić, stručnjak za međunarodnu politiku, konstatuje za naš list da smo imali prilike da vidimo kako se na Srbiju vrši neverovatan pritisak, a posebno otkako se aktuelizovalo pitanje ukrajinske krize.

DUGAČKOM NIZU PRITISAKA NA NAŠU ZEMLJU PRIDODAT JOŠ JEDAN Novi ultimatum Zapada: Morate se odreći Kine

Alo

 

 

 

- Videli smo da su, kada je dopremljen protivvazduhoplovni sistem FK-3, mnoge zemlje u Evropi iskazale nezadovoljstvo, a neki su poručili da moramo da se opredelimo, i to me ne čudi. Ti pritisci će se nastaviti i dalje i, kako kriza bude odmicala, biće sve jači. Na sve to, Kina je indirektno podržala Rusiju u ovom sukobu. Ali, s druge strane, ipak treba imati u vidu da je Evropskoj uniji i Nemačkoj najveći trgovinski partner baš Kina. Mi ćemo svakako, to je sasvim sigurno, čuvati naše čelično prijateljstvo s Kinom i unapređivati saradnju - naglašava Spasić, i podseća da je Kina dosad donirala našoj vojsci više od 11 miliona evra.

DUGAČKOM NIZU PRITISAKA NA NAŠU ZEMLJU PRIDODAT JOŠ JEDAN Novi ultimatum Zapada: Morate se odreći Kine

Alo

 

 

ZAVISI OD INTERESA

Stav Sanje Arežine, eksperta za Kinu i autorke knjige „Pojas i put“, nešto je drugačiji.

- Naša spoljnja politika se i dalje zasniva na četiri stuba: Evropska unija, Ruska Federacija, Kina i SAD. Međutim, svakako da u zavisnosti od okolnosti prilagođavamo spoljnju politiku, dakle intenziviramo ili možda u nekom trenutku malo redukujemo kontakte s nekim. Sve zavisi od naših spoljnopolitičkih interesa u tom trenutku. Što se tiče konkretno cele ove situacije vezane za ukrajinsku krizu, mislim da od nas niko nije tražio da redukujemo saradnju s Kinom. Kina je prijateljska zemlja isto kao i druge države i sile i, shodno tome, imamo sveobuhvatno partnerstvo od 2016. i nastavljamo to da negujemo - zaključuje naša sagovornica.

Saradnja Srbije i Kine

 

1. Kineski Ziđin preuzeo RTB Bor

2. Kineski HBIS spasao Železaru Smederevo

3. Kinezi grade pruge i puteve po Srbiji

4. Vojsci Srbije isporučen kineski PVO sistem FK-3

5. U Batajnici gradimo fabriku vakcina zajedno s kineskim Sinofarmom

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Рашо

14.05.2022 09:35

Запад чини све да осећање гађења према њима пређе у отворену мржњу и то са разлогом!

Lule

14.05.2022 09:38

Sta je sledece pitam se? Nebi me cudilo fa traze da se odreknemo Pravoslavne vere I Srba kao nacije.Zivele Kina Rusija I Srbija.

lala

14.05.2022 11:28

Jel treba da se odreknemo babe , dede , oca , majke , brata , sestre , sebe .....?!

Marko

15.05.2022 15:05

Zivela Srbija Zivela Kina Zivela Rusija Stop zapadu i sad - to zlo nam ne treba.