ODAKLE NAFTA, KO ĆE TO DA PLATI? Predsednik Vučić o pritiscima na Srbiju da uvede sankcije Rusiji
Foto: TV Pink/printscreen

Na pitanje novinara u vezi sa stavom Srbije prema Ukrajini i eventualnim pritiscima da se uvedu sankcije Rusiji - u cilju usaglašavanja s EU - predsednik Srbije je rekao:

- Ukrajinci su nam prijatelji, a kada je reč o principima, gde god pogledate u svetu shvatićete da principa nema i da se principa drži samo Srbija.

Kaže da "moramo da razumemo da je za nas važno da se držimo morala u donošenju odluka, a mi jedino možemo da se držimo javnog prava".

- Ako mislimo da ćemo zbog toga da pobedimo ili da od toga imamo koristi, nećemo - rekao je Vučić.

Na pitanje čemu da se nadamo, predsednik kaže da se nada razgovoru. U Srbiji, kaže, imamo problem u smislu da teško razumemo da se nešto menja.

Vučić je istakao da Srbiju čeka mnogo problema u trenutku kad će 25 odsto stanovnika planete ostati gladno zbog rata u Ukrajini.

- Ne znam kakve će sankcije biti uvedene Rusiji. Odakle ćemo mi naftu da dovezemo? Dovozićemo je tankerima, ali ko će da plati to osiguranje. Odrekli smo se dela akcizi, i na sve to sada smo uspeli da za pet odsto smanjimo cenu, ali teško nam je da to vratimo. A šta ćemo sa gasom od kojeg smo 100 posto zavisni? Šta ćemo sa industrijom i fabrikama? Imamo gomilu problema na dnevnom nivou, i voleo bih da razumemo da nam pozicija nije laka - istakao je Vučić.

Vučić kaže da je zadovoljan današnjim razgovorima, ali da nije srećan sveukupnom situacijom, i da ne želi da priča bajke.

- Mene interesuje moja zemlja, moj narod i građani naše zemlje. Srbija mora da da živi i koliko god budem mogao da se borim za vitalne i nacionalne interese, to ću i raditi. Nemam lične strahove, ja sam politički veteran, ovo mi je poslednji mandat kao predsedniku i moje je da uradim sve što mogu za svoju zemlju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Jovana

12.05.2022 07:47

Mi moramo brinuti o svojim energentima, hrani i svemu što je u interesu naše zemlje.

Milan

12.05.2022 08:58

Srbija nece pasti pod pritiscima a od sankcija nema nista!

Natasa

12.05.2022 10:02

I ako je tesko treba doneti ispravnu odluku i onu koja nece naskoditi nasoj zemlji.