PREDSEDNIK VUČIĆ IZ BRISELA "Naš odgovor će biti jak i diplomatski" (VIDEO)
Foto: TV Pink/printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je večeras na radnoj večeri u Briselu koju je za lidere Zapadnog Balkana organizovao šef diplomatije EU Žozep Borelj.

Nakon sastanka sa liderima Zapadnog Balkana i predstavnicima EU, predsednik Vučić je prokomentarisao da "ne možemo iz svoje kože i da moramo racionalno nastupati".

- Apsolutno sam posvećen daljem radu u okviru inicijative Otvoreni Balkan. Imali smo iskreno razumevanje po različitim pitanjima, pre svega sa predstavnicima Albanije i Severne Makedonije jer se mi ne nalazimo u lakoj poziciji. Situacija je za nas veoma složena i kompleksna, a sutra će biti još teža jer je gospođa Gervala potvrdila da će podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope, kako oni kažu Kosova - rekao je Vučić.

- Mi ćemo u narednih 36 sati zakazati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i početi politički da reagujemo. Neće ići tako lako kako su zamislili.

- Za nas situacija nije jednostavna, ali nemamo kud. Moramo da donosimo racionalne odluke, koliko god to u današnjem svetu bilo teško. Ako se ne priključite histeriji, onda štrčite, a to nije dobro u današnjem svetu. Siguran sam da ćemo naš brod dovesti u mirne vode - rekao je Vučić.

Predsednik je najavio da će Srbija nastaviti da se bori za povlačenje priznanja Kosova.

Predsednik Srbije uverio je javnost da će rukovodstvo Srbije izboriti najbolju poziciju Srbije na međunarodnoj sceni.

– Naš odgovor će biti jak i diplomatski – kaže predsednik Srbije.

Kada je reč o statusu Ukrajine kandidata po "kiparskom modelu", Vučić kaže da kada Srbija donese odluke, one nešto znače. Upitan o odnosu Srbije i Ukrajine, Vučić je rekao:

- Ukrajinci su nam prijatelji, a kada je reč o principima, gde god pogledate u svetu shvatićete da principa nema i da se principa drži samo Srbija. Moramo da razumemo da je za nas važno da se držimo morala u donošenju odluka, a mi jedino možemo da se držimo javnog prava. Ako mislimo da ćemo zbog toga da pobedimo ili da od toga imamo koristi, ne, nećemo - kaže Vučić.

Kaže da "moramo da razumemo da je za nas važno da se držimo morala u donošenju odluka, a mi jedino možemo da se držimo javnog prava".

- Ako mislimo da ćemo zbog toga da pobedimo ili da od toga imamo koristi, nećemo - rekao je Vučić.

Na pitanje čemu da se nadamo, predsednik kaže da se nada razgovoru. U Srbiji, kaže, imamo problem u smislu da teško razumemo da se nešto menja.

- Mi ne mislimo da je moguće da zimi bude velika kriza, a ja vas pitam kako ćete da prehranite svet kada imate manje žita. Mnogo će biti problema. Kada je reč o nafti, problem je u tome što ne znamo kakve će sankcije (Rusiji) biti uvedene u šestom paketu, posle kojeg dolazi i sedmi i osmi. Sad vas pitam kako ćemo mi to da uradimo? Kako ćemo da dopremimo naftu? - upitao je Vučić.

- Ok, dovozićemo je tankerima, ali ko će da plati osiguranje? Odrekli smo se dela akcizi, i na sve to sada smo uspeli da za 5 odsto smanjimo cenu, ali teško nam je da to vratimo. A šta ćemo sa gasom od kojeg smo 100 posto zavisni? Šta ćemo sa industrijom i fabrikama? Imamo gomilu problema na dnevnom nivou, i voleo bih da razumemo da nam pozicija nije laka - precizirao je predsednik Srbije.

Vučić kaže da je zadovoljan današnjim razgovorima, ali da nije srećan sveukupnom situacijom.

- Neću da vam pričam bajke i da vam kažem: "Hajmo na spavanje, biće sutra sve u redu". Neću to da radim - kaže predsednik.

Srbija, kako kaže, mora da živi i koliko god bude mogao da se bori za vitalne i nacionalne interese, to će i raditi.

- Nemam lične strahove, ja sam politički veteran, ovo mi je poslednji mandat kao predsedniku i moje je da uradim sve što mogu za svoju zemlju. Mene interesuju moj narod i moja zemlja - rekao je predsednik.

On je dodao da očekuje da će "sve biti razjašnjeno do kraja juna".

Nakon odgovaranja na pitanja novinara, Vučić se zahvalio na pažnji i poželeo srećan rad svima.

Vučić je istakao da je Srbija u prethodne dve godine bila zemlja sa najbrže rastućom ekonomijom u Evropi.

- U prvom kvartalu smo imali dodatnih 4,3 odsto rasta, a sad naravno velike probleme, kao i svuda. Po našoj računici do kraja juna dolar će biti snažniji od evra.

Tokom prethodnog obraćanja, predsednik je komentarisao vest da će Priština sutra podneti zahtev za članstvo u Savetu evrope. 

Na večeri u Briselu su, pored predsednika Srbije, predsednik Crne Gore Milo Đukanović i premijeri Albanije i Severene Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski.

BiH je predstavljao srpski član Predsedništva Milorad Dodik, a privremne institucuje u Prištini ministarka spoljnih poslova Donika Gervala.

 

 

- Teško pitanje za nas. Očigledno je da neki ljudi rade na destabilizaciji celog regiona i na destabilizaciji Srbije. Večeras ću govoriti detaljnije o tome. Ako oni to urade, onda je jasno da za njih ne postoji ni Briselski ni Vašingtonski sporazum, ni rezulocija 1244 i da u potpunosti ukidaju međunarodni pravni poredak. Biće interesantno da vidimo ko će sve od onih koji se zaklinju u poštovanje međunarodnog javnog prava da podrži nešto tako. Mi ćemo odgovoriti ozbiljno i odgovorno i snažno štititi svoju zemlju - rekao je predsednik. 

 

 

- Mi ćemo u skladu sa svojim interesima da donosimo odluke - rekao je predsednik na pitanje novinara o novim pritiscima za uvođenje sankcija Rusiji. 

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić će po povratku iz Brisela i u roku od 48 sati sazvati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (6)

Loading
Mina

11.05.2022 20:42

Tako i treba, interes Srbije je prioritet, i odluke uskladiti sa njima!

Marija

11.05.2022 20:53

Naš Predsednik je tu da donese nejispravnije i najbolje odluke zarad dobrobit svih nas!

Zoran

12.05.2022 07:58

Naš odgovor će biti adekvatan situaciji.

Kosta

12.05.2022 09:00

Odluka ce biti prava za dobrobit Srbije!

Anica

12.05.2022 09:58

Predsednik uvek donosi odluke koje su za dobrobit nase zemlje i gradjana.