BRNABIĆ NA PROSLAVI DANA EVROPE U NOVOM SADU: Evropski put danas važniji nego ikada
Tanjug

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na prijemu povodom proslave Dana Evrope u Novom Sadu da je evropski kontinent uvek bio motor svetske nauke, kulture i umetnosti, obrazovanja i filozofije, ali nažalost i sukoba i ratova.

Zato je 9. maj i stvaranje temelja Evropske unije, dodala je premijerka, projekat koji je pre svega mirovni, a tek onda privredni, ekonomski i politički projekat, koji je obezbedio višdecenijski period blagostanja i prosperiteta.


"Srbija je država koja je prvim članom svoga Ustava definisana kao pripadajuća evropskim principima i vrednostima. Evropski put danas je važniji nego ikada i predstavlja garant mira i stabilnosti i napretka za sve naše građane", kazala je Brnabić.

Ona je dodala i da Srbija i Balkan nisu evropska periferija kako to neki vole da kažu, ili meki trbuh Evropske unije ili evropsko predvorje.

"To što smo danas u Novom Sadu Evropskoj prestonici kulture, gradu koji je donedavno bio Omladinska prestonice Evrope, gradu koji je dom jednog evropskog centra izvrsnosti Biosens instituta, samo je jedan od mnogih pokazatelja da Srbija nije periferija već vekovima politički, ekonomski, društveno i vrednosno neodvojivi deo Evropske zajednice", kazala je premijerka.

Tanjug

 

"Evropa je naša prošlost, Evropa je naša sadašnjost, Evropa je naša budućnost. Pripadamo istoj porodici, delimo iste vrednosti i pred nama se nalazi zajednička budućnost. Svim našim građanima i svim građanima Evropske unije čestitam Dan Evrope", zaključila je Brnabić.

Prijem povodom Dana Evrope priredili su ambasador EU u Srbiji Emanuel Žofre i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Žiofre je pohvalio napredak Srbije na putu na Evropskoj uniji i sprovedene reforme, i izrazio nadu da će Srbija u potpunosti uskladiti i spoljnu politiku sa EU.

''Mi ostajemo najbolji partner Srbije u ekonomskom i svakom drugom pogledu o čemu svedoči veliki broj investitora, nivo ekonomske razmene i projekata koji donose nova radna mesta. Pomažemo razvoju novih kompanija, naučnih projekata, podržavamo poljoprivrednike kroz IPARD programe, gradimo infrastrukturu zajedno, čuvamo životnu sredinu i obezbedićemo Srbiji energetsku nezavisnost konekcijom sa Bugarskom.

I da ne zaboravimo i solidarnost sa hiljadama izbeglica kojima smo u Srbiji pomogli da izgrade domove i započnu novi život. To su samo neki od primera da Srbija i EU rade zajedno kako bi konkretno pomogli građanima. Ovo je vreme da budemo zajedno kako bismo obezbedili prosperitet'''', poručio je Žiofre.

Inače, u Novom Sadu je na Trgu Slobode danas otvoren "Festival Evrope" u organizaciji Delegacije EU u Srbiji.

Na festivalu se predstavljaju zemlje članice EU, Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao i Evropski Pokret u Srbiji.
 

Komentari (0)

Loading