TO JE VELIKA I VAŽNA VEST Predsednik Vučić obradovao građane Srbije
TV Pink/Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će trgovinska razmena sa Nemačkom ove godine biti preko sedam milijardi evra.

- Nemačka postaje ubedljivo najznačajnija zemlja za nas - rekao je Vučić.

Kako je istakao Vučić, u političkom smislu pozicija Srbije je nikada teža.

- A plašim se, sa svim što sledi i sa svim što imamo, i u ekonomskom smislu. Do sada smo uspevali sve da prevaziđemo zahvaljujući tome što smo imali dobre javne finansije i dobru i snažnu ekonomiju. Velika i važna vest je da, po fleš proceni, u prvom kvartalu imamo rast 4,3 odsto - rekao je Vučić.

Kako je istakao, Srbija mora da nastavi da se bori za svaku investiciju.

- Investicija nema nigde u Evropi, tri puta su manje nego što su bile prošle godine, svuda, jer se ljudi bave ratom - dodao je predsednik.

Razgovaralo se i o energetici i gasu.

- O kakvoj diversifikaciji da govorimo? Mi ćemo tek za dve godine imati mogućnost da nam nešto do Srbije dođe odnekud, ali je pitanje šta da dođe. Mi radimo takozvani bugarski interkonektor, mi ga radimo sa naše strane, Bugari tek treba da raspišu tender, pa onda još najmanje 300 dana da ga izgrade. Šta da dovedemo, odakle, to ne pada s neba. Nemačka ima 55 odsto zavisnosti od ruskog gasa, mi imamo 100 odsto, kao i mnoge druge zemlje. Energenti nam postaju ogromna muka, sa Rusima iza 10. krećemo pregovore o ceni gasa - rekao je Vučić.

Komentari (1)

Loading