Ana Brnabić: Bosna i Hercegovina apsolutno najveći partner u robnoj razmeni Srbije sa regionom
Tanjug

Premijerka je, uz opasku da je treći put gost tog foruma, primetila da „svaki put kad se vidimo, okolnosti su sve teže – od izbijanja pandemije do rata na istoku Evrope“.

„Sa pozitivne strane, odnosi, investicije, robna razmena i donacije se stalno uvećavaju iz Srbije ka Republici Srpskoj i regionu. Apsolutno najveći partner je BiH sa 7,2 odsto, a u okviru BiH to je RS – i zato je za Srbiju izuzetno važno partnerstvo sa RS. Izvoz je vredeo 1,560 milijardi evra, a uvoz 780 miliona evra, opet, uglavnom iz RS, dok je ukupna robna razmena sa BiH u 2021. vredela 2,34 milijarde evra“, izjavila je Brnabić.

Ocenila je da bi za mnogo veće države to bilo značajno partnerstvo, da je to jedan od razloga zašto učestvuje na Jahorina ekonoksom forumu, kao i da su perspektive saradnje sa RS odlične.

"Jedan od velikih projekata je hidroelektrana Buk Bijela, vredan oko 200 miliona evra, ali to je samo deo projekta koji obuhvata izgradnju još dve hidroelektrane. I dalje se nadam i očekujem da i Sarajevo prepozna ovaj projekat kao projekat od posebnog značaja, pošto Elektroprivreda Srbije (EPS) ulazi u njega kao bilo koji drugi investitor. Ako su bili spremni za američkog ili nemačkog investitora, tako treba da se tretira i investitor iz Srbije i time bi EPS, odnosno država Srbija postala najveći investitor u BiH", ocenila je premijerka.

Ana Brnabić je navela da su hidroelektrane, kao i planirana izgradnja aerodroma u Trebinju projekti "kakve po svom značaju i obimu nismo videli do sada", i da otvaraju perspektive za buduću saradnju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading