NAJPRECIZNIJA DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA Evo kakvo nas vreme čeka u narednim mesecima
Alo/ Ilustracija

Kako kažu, prerano je za precizne letnje prognoze pošto do zvaničnog početka leta imamo skoro dva meseca tokom kojih nas očekuje mnogo vremenskih promena, odnosno pravi vremenski rolerkoster.

Profesor geografije iz Novog Sada, meteorolog Marko Čubrilo, u vremenskoj prognozi navodi da trenutno dostupni prognostički materijal upućuje da bi maj 2022. godine trebalo da bude malo topliji i malo suvlji od proseka. Ovo bi moglo da bude veoma značajno posebno onima koji planiraju da krenu na odmor u predsezoni.

Prema rečima Čubrila, posle relativno hladnog perioda koji je obeležio poslednja dva meseca, sam kraj aprila donosi promenu koja će se nastaviti i kroz veći deo maja.

- Pred kraj aprila možemo očekivati i temperature oko 28 stepeni. Početak maja doneće nastavak umereno toplog, ali nestabilnog vremena uz čestu pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom, ali i nastavak opasnosti da neki od tih pljuskova postanu vrlo jaki kada osim kiše može biti i pojave olujnog vetra ili grada. Do 10. maja verovatno će biti umereno toplo, ali nestabilno, uz lokalne pljuskove povremeno i jedno kraće i izraženije osveženje oko 5. maja, kada bi dnevni maksimumi na kratko mogli pasti i ispod 15 stepeni Celzijusa.

Sredinom maja biće stabilnije, ali bez najava za neke jako visoke temperature, barem ne u ovom momentu.

- Drugi deo meseca je već jako daleko za bilo kakve preciznije prognoze, ali dugoročan prognostički materijal za sada ima signal za malo toplije i malo suvlje vreme od proseka. To bi značilo da u ovom momentu nema najave za neke obilnije majske kiše i da će se najverovatnije padavine i dalje javljati u obliku lokalnih pljuskova koji će prostorno biti izrazito neujednačeni, tako da će neki delovi države dobiti značajnu količinu kiše, dok bi drugi samo 20-30 kilometara udaljeni imali vrlo malo padavina - kaže sagovornik.

Periodi toplog vremena od nekoliko dana sa temperaturama koje će prelaziti 25 stepeni, biće prekidani osveženjima i pljuskovima.

- Po trenutno dostupnom materijalu maj bi trebao biti malo suvlji i malo topliji u odnosu na prosek ali bez velikog odstupanja kada su temperature i padavine u pitanju. Temperature većih reka su dosta niske s obzirom na relativno hladno vreme u proteklom periodu i trebaće im dosta vremena da se zagreju do onih vrednosti koje su ugodne za boravak u njima. Otapanje snega sa naših planina, Alpa i Karpata, i očekivan sezonski porast vodostaja će takođe usporiti zagrevanje vode, te će verovatno tek krajem maja one biti dovoljno tople za najhrabije kupače - zaključuje Čubrilo.

Prema sezonskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda predstojeće leto biće toplije od proseka.

- Srednja sezonska temperatura oko dva stepena iznad proseka i biće od 21 do 24 stepeni, a u višim predelima od 13 do 17. U nižim predelima očekuje se 30 do 55 tropskih dana, sa temperaturama od 30 i više stepeni, a na planinama do pet - stoji u prognozi RHMZ.

Predstojeće leto trebalo bi da bude veoma sušno, a posebno kada je avgust mesec u pitanju kada se očekuju najmanje količine padavina.

- Tokom leta očekuje se 18 do 28 dana sa padavinama - stoji u prognozi RHMZ.

Komentari (0)

Loading