BRITANCI SLANJEM ORUŽJA ALBANCIMA ZAPRETILI SRBIJI Bezbednjaci otkrivaju: Ovo su pretnje po sever KiM
Tanjug/Ap

Dok bukti rat na istoku Evrope, Velika Britanija šalje veću količinu protivtenkovskih raketnih sistema Kosovu, čime praktično pomaže raspirivanju još jednog sukoba na tlu kontinenta - na Balkanu. Rakete koje će se naći u rukama Prištine isto je naoružanje koje se tokom prethodna dva meseca isporučuje Ukrajini da ratuje protiv Rusije. Zbog ovako opasnog presedana Londona, predsednik Srbije Aleksandar Vučić će, kako saznajemo, zatražiti zvanično objašnjenje od britanskog premijera Borisa Džonsona.

Upad na sever

Bivši kontraobaveštajac Ljuban Karan upozorava da Britanci ne samo da šalju oružje već šalju i vrlo opasnu poruku, s obzirom na to da se iste rakete i u isto vreme isporučuju i Kosovu i Ukrajini.

Printscreen/ Novi Standard

 

- Paravojska Kosova, ili kako je oni zovu Kosovske bezbednosne snage, imaće i ozbiljnu protivoklopnu obuku, što je još jedan žestok upliv vojnim snagama kakav smo viđali i u BiH. S naoružavanjem protivtenkovskim raketama, kosovska paravojska će istovremeno dobiti i sredstva kojima će inscenirati povod za oružani upad na sever KiM. Već se mogu čuti izjave da se mora pojačati prisustvo KBS na severu, a to može samo da znači da ponovo počnu s provokacijama. To bi dalje vodilo da se i velike vojne sile umešaju. Srbiji se, uz ovakve vojne pretnje, preti i ekonomskim merama, pa je jasno da se rat protiv Srbije vodi metodama hibridnog rata - objašnjava Karan za medije.

Mediji tvrde: Britanci naoružavaju Albance, Vučić uskoro traži objašnjenje od Džonsona - Alo.rs

Opasno

Ministar policije Aleksandar Vulin smatra da je ovo neprijateljski čin i kaže da s nestrpljenjem očekuje šta će predsednik Vučić reći o tome.

- Znam da vrlo pažljivo prati situaciju i da se, znajući njega, vrlo studiozno priprema i da će biti odgovoran kakav jeste i da će na najbolji način izraziti naš stav. Naše službe rade svoj posao i on raspolaže svim informacijama. Ali, ako me pitate za moj stav, smatram da je ovo neprijateljski čin. Ne možete naoružavati teroriste i nadati se miru. Vi dajete oružje za uništenje teroristima. Oni nemaju vojsku. Po Rezoluciji 1244, jedina oružana snaga na Kosovu i Metohiji je Kfor, nema druge, a vi pravite nekakvu vojsku, vi ih naoružavate, dajete im oklopna vozila, protivoklopne sisteme, dronove, pravite obuke, čujem da neki idu na obuke za pilote u Tursku, Albaniju - upozorio je Vulin za Pink.

Foto: MUP Srbije

 

Govoreći o namerama kosovskog premijera Aljbina Kurtija da ugura Kosovo u NATO, Vulin kaže da nema nikakve šanse da oni ispune i zadovolje kriterijume koji su inače stroži nego za EU.

- Nemaju nikakav kapacitet da naprave respektabilnu vojsku, nemaju novac za to, nemaju ljude. Šta će vam onda Kosovo u NATO paktu? Jedino da ih uzmete da biste isprovocirali Srbiju i da bi onda, kada Srbija ne može da ne reaguje, pozvali NATO u pomoć i rekli: "Mi smo NATO članica, spasavajte nas od zle i grozne Srbije, koja je kriva za kosmički nemir" - rekao je on.

Stigao prvi kontingent

Inače, u Prištinu je već stigao prvi kontingent od 50 ovih sistema, što je deo aranžmana o kom su se krajem februara dogovorili premijeri Boris Džonson i Aljbin Kurti. Cena jednog borbenog kompleta navodno je oko 40.000 evra, što je nešto manje od tržišne vrednosti. Britanci će u narednim mesecima Kosovu isporučiti i najmanje 20 lakih protivtenkovskih sistema "džavelin", a ugovorena je i besplatna obuka pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) za korišćenje ovog naoružanja.

Armend Mehaj: Sigurni zahvaljujući SAD

U prilog tome da se Priština opasno naoružava govori i izjava kosovskog ministra odbrane Armenda Mehaja da KBS:

- Naša vojska je snabdevena i snabdeva se savremenim naoružanjem i opremom. Naša zemlja je sigurna zahvaljujući našim trupama, za koje su zadužene SAD. Ulaganje u vojsku je naša obaveza, koju ćemo ispuniti po svaku cenu. Jačanje i opremanje naše vojske glavna je garancija sigurnosti i stabilnosti - poručio je on.

Šta nabavljaju od Britanaca

Rakete koje ubijaju s ramena

Protivtenkovske rakete nove generacije, koje je Priština nabavila iz Velike Britanije, dejstvuju iz lakih bacača i ispaljuju se sa ramena. "Džavelin" mnogi karakterišu i kao protivavionski zemlja-vazduh sistem, koji može uspešno da dejstvuje na niskoleteće ciljeve. Oba ova sistema izuzetno su efikasna, lako se koriste, a upotreba zahteva minimalnu i kratku obuku. Britanske rakete masovno se koriste u ukrajinskom ratu.

Britanske rakete prvo su ozbiljnije naoružanje koje je stiglo na Kosovo, ali postoje najave o kupovini dronova, topova, pa i helikoptera. Neskriveni partner u ovom poslu prištinskim vlastima su SAD i Velika Britanija, a dežurne adrese za obezbeđivanje naoružanja Nemačka i Turska.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading