KOLUMNA VLADIMIRA ĐUKANOVIĆA Samo za srpsku opciju
Alo

Odlučio sam da na društvenim mrežama blokiram svakog ko se kroz svoje postove daleko više zalaže za interese neke druge države ili saveza u odnosu na Srbiju. Dakle, svako ko zagovara da je NATO nešto fantastično i da bi mi trebalo da ratujemo uz NATO protiv Rusa, iste sekunde ga blokiram. Jednako kao i onog ko se ubi živ da mi dokaže da je interes Rusije iznad interesa Srbije, odnosno da je interes Srbije da strada zbog interesa Rusije. Taj film ne želim da gledam i zagovornike ovakvih teza odmah blokiram. Jednostavno s njima nemam šta da se raspravljam.

Dakle, da podvučem po ko zna koji put, ne zanimaju me interesi drugih država, već me zanima samo interes Srbije. Interes Srbije u ovom momentu je isključivo da bude vojno neutralna i da se ni u kom slučaju ne meša u sukobe velikih. Interes Srbije je da sačuva mir i da se veliki ne tuku preko njene grbače, što opet povlači najbitniji interes a to je da sačuvamo živu glavu. U sukobu slonova strada trava, a nama je cilj da u ovom sukobu velikih mi ne budemo pregaženi. Dakle, borba za mir je ključni interes Srbije, a svako svrstavanje nam čini nemerljivu štetu, i zato oni što to javno čine zapravo rade na štetu naše otadžbine.

Da budemo načisto, kao što bih poželeo Šolcu, Makronu, Borelju, Bajdenu, odnosno svakom zapadnom političaru da drže dalje ruke od nas, jednako bih na sličan način to isto poručio Mariji Zaharovoj i svakom iz administracije u Ruskoj Federaciji. Srbija nije ničiji servis, ni SAD, niti EU, ali ni Ruske Federacije. Mi smo samostalna i nezavisna država u kojoj sami donosimo odluke. Kome se to dopada, hvala mu, kome se ne dopada, opet mu hvala. Uostalom, ne možeš baš svakom da se dopadneš, niti ima potrebe juriti za tim.

Elem, bilo bi dobro da nas ovaj svetski sukob mimoiđe. Namerno ističem termin svetski sukob, jer ne vidim način da se aktuelni sukob u Ukrajini završi samo na sukobu ruske i ukrajinske armije. Više je nego očigledno da se svakodnevno zarobljavaju zapadni instruktori, među njima i generali američke vojske. Dakle, ovo je sukob Rusije i NATO, koji je još uvek na ivici opipavanja pulsa sa sve većom šansom da preraste u neviđeni vojni sukob u kome bi Evropa apsolutno bila stavljena pod kontrolu ruske ili američke šape. No, da se vratim na bežanje od sukoba. Nemam nikakve dileme da je najbitniji interes Srbije da se sukob ne dogodi na prostoru Balkana. Dodatno, ne postoji veći interes za Srbiju do toga da nas jedan svetski sukob konačno mimoiđe. Srbi nemaju nameru da više ikada ginu za druge. Nećemo narušavati prijateljstva koja smo do sada imali, ali sopstvenu glavu moramo da čuvamo. Uostalom, zamislite samo da ne izginusmo toliko u dva svetska rata koliko bi nas danas bilo. E vidite, Srbija nema više ljude za pogibiju, već imamo ljude za naučna dostignuća, za ekonomski razvoj, za vrhunske sportske rezultate, za kulturno stvaralaštvo. Svakako, imamo i za odbranu svoje zemlje ali, podvlačim, isključivo za odbranu jedine nam otadžbine Srbije. Ratovanje za druge ne dolazi u obzir. Zato naša vojska mora da bude vrhunski opremljena i obučena i da u startu odvrati svakog potencijalnog agresora od namere da nas napadne.

Dakle, gospodo veliki, vodite vi vaše ratove, ali nas nemojte da petljate u to. Muka nam je više od vaših tvrdih i mekih moći. Od vaše silne „dobronamernosti“, vaših medija i nevladinih organizacija, vaših usmeravanja Srbije ka „pravom putu“ koji je suštinski usmeravanje da poginemo za vas. Srbija neće u NATO, Srbija neće u ODKB. Srbija nije ničija prćija, nije EU fanatizovana, ali nije ni ruska gubernija. Srbija je nezavisna i slobodna država. Zato je moja namera da blokiram na društvenim mrežama svakog ko interese bilo koje druge države ili saveza stavi iznad interesa Srbije, moj vid borbe protiv ludila da uvek budemo nečiji servis, a najmanje da budemo svoji.

Živela Srbija!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading