ŠTA JE POTREBNO PONETI NA GLASAČKO MESTO Proverite da li ste poneli jedan od ova dva važeća dokumenta!
Tanjug

Šta se od dokumenata nosi na glasanje

Na biračko mesto se odlazi sa važećom ličnom kartom ili nekim drugim službenim dokumentom, poput pasoša. Važno je da dokument ima fotografiju i JMBG, čime se dokazuje identitet.

Građani mogu da ponesu i ličnu kartu kojoj je istekao rok, ali u tom slučaju moraju da ponesu i potvrdu MUP-a da su podneli zahtev za izdavanje nove, objavio je Blic. Ako je na kućne adrese većine građana sa pravom glasa stigao i poziv za glasanje na izborima, nije neophodno imati ga kod sebe prilikom dolaska na biračko mesto. Preciznije, ako poziv nije poneo, članovi biračkog odbora birača na osnovu dokumenta koji je poneo za indetifikaciju pronalaze u biračkom spisku.

Šta se dešava ako je neko star i bolestan i ne može na glasačko mesto

Birač koji ne može da dođe do biračkog mesta (najčešće bolesne i nepokretne osobe), o tome da žele da glasaju obaveštavaju birački odbor najkasnije do 11 sati na dan glasanja.

Nakon toga, i nakon potvrde da je takva osoba upisana u birački spisak, tri člana biračkog odbora (po nalogu predsednika komisije) koji su i predstavnici tri izborne liste, sprovode glasanje.

ŠTA JE POTREBNO PONETI NA GLASAČKO MESTO Proverite da li ste poneli jedan od ova dva važeća dokumenta!

Foto: RINA

 

Prskanje sprejom i UV lampa

Po utvrđivanju identiteta, birač se potpisuje u izvodu iz biračkog spiska, nakon čega dobija glasački listić sa imenima kandidata.

U međuvremenu, birač prolazi kontrolu kažiprsta UV lampom, kao dokaz da nije već glasao, a zatim i prskanje sprejom, kako ne bi na drugom mestu mogao da ponovi glasanje.

Ko ne može sam da popuni listić

Oni koji iz nekog razloga ne mogu sami da popune glasački listić (osobe sa invaliditetom, slepi ili slabovidi, nepismeni), imaju pravo da na biračko mesto povedu onoga ko će mu u tome pomoći i glasati na onaj način kako birač odredi. U zapisniku o radu biračkog odbora vodi se ovakva evidencija, i beleži se koliko je birača glasalo uz pomoć druge osobe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading