Miloš Jovanović, koalicija NADA: Naše biografije, uz podršku Matije Bećkovića i Božidara Delića garantuju nam ulazak u parlament
Printscreen

Kandidat ove koalicije za predsednika Srbije Miloš Jovanović, inače doktor nauka sa Sorbone, ali i nekadašnji pripadnik 63.padobranske brigade, specijalno za naš list govori o izbornim očekivanjima i budućim planovima.

Kandidat ste za predsednika Srbije, kakve rezultate očekujete na izborima za šefa države?

Borim se za drugi krug iako znam da neće biti nimalo lako ostvariti taj cilj. Ali neće biti ni nemoguće. U krajnjem ishodu su građani ti koji odlučuju i zato tražim svima da pažljivo pogledaju biografije svakog od kandidata, da pogledaju naše životne i političke puteve, doslednost i ozbiljnost i da 3. aprila odluče shodno sopstvenim političkim opredeljenjima.  

Da li će Vaša koalicija uspeti da pređe cenzus i uđe u parlament?

To je suvišno pitanje kada jednu koaliciju podržava jedan od najvećih živih srpskih pesnika, ako ne i najveći, kao što je akademik Matija Bećković i kada njenu parlamentarnu listu predvodi jedan od najvećih živih srpskih ratnika, ako ne i najveći, kao što je general Božidar Delić. Upravo je to slučaj sa srpskom koalicijom NADA koja broji i mnoštvo drugih ozbiljnih ljudi, koja nosi jedinu istinski ispravnu viziju Srbije kao države u kojoj se moraju istovremeno poštovati i nacija i demokratija i koja nudi konkretne programske mere, od decentralizacije i borbe protiv korupcije do jačanja domaće privrede i poljoprivrede.

Poručili ste da građani treba da biraju poslanike po imenu i biografiji, da li bi to promenilo našu političku scenu

To je najvažnija, suštinska promena! To je jedini način da se ratosiljamo partijske države u kakvu smo pretvorili Srbiju. Svi znamo da je partisjka knjižica vladajuće stranke danas postala najvažniji dokument u zemlji i da vam sva vrata otvara. Otvara vrata raznim Miloradima Grčićima da bez ikakvih kvalifikacija vode najveće privredne sisteme u zemlji a takvih Grčića ima u opštinama i javnim komunalnim preduzećima na stotine i hiljade po dubini Srbije. Otvara vrata kapilarnim glasovima; ucenama i pritiscima na birače; političkom uticaju na medije, pravosuđe, finansijske tokove; korupciji i krađi državnih para...  Zato se mora razbiti snaga onog što se samo u Srbiji naziva „stranačkom vojskom“. Kada odbornici i poslanici budu dugovali svoj mandat koliko stranačkoj pripadnosti i ideologiji koju zastupaju, toliko, ako ne i više, i sebi, svojoj biografiji, svom imenu i prezimenu i svom trudu kao što je to slučaj u većinskom izbornom sistemu, onda više neće postojati stranke sa neprikosnovenim šefovima i gomilom poslušnika niti će biti moguća stroga, bezmalo vojnička, hijerarhija kakva danas postoji u većini srpskih stranaka. Tako razuđene stranke više nikada neće moći da pretvore Srbiju u svoju partijsku prćiju! 

S kim posle izbora planirate saradnju, a koje partije ne dolaze u obzir?

O tom potom.

Zašto bi građani trebali da glasaju baš za Vas i koaliciju NADA, po čemu se razlikujete od ostalih?

Zato što na desnici, a ni šire, nemate ništa ni približno slično po političkoj težini, doslednosti i ozbiljnosti.

Vojislav Mihailović je kandidat Vaše koalicije za gradonačelnika, kakve su njegove šanse na izborima u Beogradu?

Vojislav Mihailović predvodi listu srpske koalicije Nada na beogradskim izborima kao iskusan čovek koji je vodio Beograd u najtežim vremenima NATO agresije. Okružen je odličnim mladim i stručnim ljudima i taj spoj iskustva i gospodstva s jedne i energije s druge strane je dobitna kombinacija za srpsku prestonicu.

Kako komentarišete njegove konkurente, kažu da će izbori u glavnom gradu biti najneizvesniji?

Ne bavimo se drugima.

Kampanja je u senci rata u Ukrajini, kakav je vaš stav o tom sukobu?

Nije ovde reč o sukobu između Rusije i Ukrajine već o sukobu Zapada i Rusije i zato sam uveren da je bilo užasno pogrešno svrstati se uz Zapad i osuditi Rusiju u Generalnoj skupštini UN. Stav srpske koalicije NADA je tu jasan – nikakve sankcije protiv Rusije ne dolaze u obzir kao što nije trebalo da protiv nje zavijamo sa vukovima u Generalnoj skupštini. Taj čin je bio nedostojan naše istorije. S druge strane, ne dolazi u obzir ni priznanje nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike jer se međunarodno pravo mora poštovati.  

Zalažete se za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, zbog čega?

Zato što bi se time znatno ojačao naš sistem odbrane i zato što samo država sa snažnom vojskom može istovremeno da očuva mir i u tom miru odbrani nacionalne interese. Nama su mir i stabilnost prekopotrebni a oni se ne mogu očuvati bez države koja nije snažna u svakom segmentu.  

Kako će Srbija izgledati 4. aprila?

Onako kako građani budu odlučili. Ja sam svakako tu, ne da se igram već da preuzmem odgovornost  i za to tražim vaše poverenje. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading