60 NOVIH PRIČA Predstavljena druga publikacija Gorana Vesića o našem glavnom gradu: POBEDA svih nas koji VOLIMO KNJIGU I BEOGRAD (VIDEO)
Alo

Vesić je još jednom naglasio da je ovo zajednička pobeda nad onima koji su palili i uništavali „Knjigu o Beogradu“ i proglašavali je pamfletom a da je nisu ni pročitali.

- Pred vama je novih šezdeset priča o Beogradu koje je proteklih godina, svakog petka, objavljivala beogradska „Politika“ - rekao je Vesić, i dodao da će prihod i od druge knjige koju je štampala izdavačka kuća „Prometej“ otići u humanitarne svrhe.

- Da pišem, nagovorili su me pokojni Braca Petković i Milovan Vitezović. Nisam znao da će biti ovako teško... - izjavio je Vesić, ponovo citirajući Đorđa Balaševića da se „neke pobede dobijaju na juriš“.

Alo

 

Odlomke iz knjige za koju je ilustracije uradio Nebojša Đuranović čitali su njegovi dobri prijatelji, kako je rekao, glumci Svetislav Bule Goncić i Lazar Ristovski. O knjizi je govorio takođe Vesićev prijatelj, profesor s Pravnog fakulteta Žika Bujuklić. Profesor je istakao da je s nestrpljenjem čitao Vesićeve kolumne i pre nego što su objavljene.

„Nisam ni sanjao da će moj neplanirani ulazak u književnost morati da bude juriš uz toliko osporavanja i napada“, naveo je Vesić na Fejsbuku uz fotografije nove knjige.

Alo

 

- Kada sam najboljih šezdeset kolumni sabrao i objavio u prvoj „Knjizi o Beogradu“, na promociji su pokušali da linčuju one koji su došli, a knjigu su zapalili ispred Galerije „Progres“! Tako je u Evropi, posle nacističkog uništavanja knjiga, prvi put organizovano javno spaljivanje knjige u centru Beograda, gde se knjige nisu spaljivale ni za vreme fašističke okupacije - podsetio je Vesić, i dodao da je prva knjiga prevedena na engleski, ruski i kineski jezik (a biće prevedena na nemački i mađarski), doživela je drugo izdanje i džepno izdanje za kioske. Knjiga je štampana u 35.000 primeraka, a po njoj je snimljena dokumentarna TV serija „Priče o Beogradu“.

Komentari (0)

Loading