PUTINOVA POGREŠNA PROCENA Srđa Trifković: Ishod će biti oslabljena Rusija!
foto: pinterest.com

„Ovo je gore od zločina“, rekao je Taleran o Napoleonovom pogubljenju vojvode od Engijena: "to je greška".

Isto se može reći i za „specijalnu vojnu operaciju“ ruskog predsednika Vladimira Putina u Ukrajini, skoro četiri nedelje pošto je pokrenuta.


Međutim, čak i ako ruska vojska na kraju postigne svoje operativne ciljeve, strateški ishod će verovatno biti oslabljena Rusija sa manje sigurnim Putinom na čelu. Ovaj ishod nije stvar privremenog vojno-političkog spoja. Osim složenog porekla sukoba, kompromitovana Rusija izgleda neizbežna u dva značajna aspekta.

NEMAČKA IPAK NEĆE BOJKOTOVATI RUSKE ENERGENTE! Šolc u sve većoj panici zbog sankcija prema Moskvi - Alo.rs

Najvažnija negativna posledica za Rusiju na duži rok – ne samo geostrateški već i kulturno i psihološki – jeste da će Putinova akcija doprineti sazrevanju prethodno podeljene ukrajinske nacije. Podsetimo, Ukrajina je slobodno izabrala prorusku nacionalnu skupštinsku većinu 2012. i proruskog predsednika Viktora Janukoviča na žestokim izborima dve godine ranije. Sada se takvi politički podvizi ne mogu ponoviti, osim možda na regionalnom nivou u južnim i istočnim delovima zemlje. Događaji koji su se odigrali od 24. februara verovatno će promeniti kulturnu i političku mapu Ukrajine u godinama koje dolaze.

KINDŽAL - ŠAMAR NATO PAKTU - Alo.rs

Zapadni mediji teže da Ukrajinu predstavljaju kao monolitni entitet, regularnu nacionalnu državu, poput Poljske ili Rumunije. Međutim, čak i posle puča na Majdanu koji su pokrenule SAD/EU 2014. godine, jezička, kulturna i politička podela u zemlji ostala je značajna, a milioni ljudi koji govore ruski osećaju se marginalizovano. Ipak, vredi napomenuti da oni uglavnom nisu pozdravili rusku vojsku kao oslobodioce. Branioci ukorenjeni u većim gradovima Ukrajine nisu samo neonacisti u stilu Azova koji koriste civile kao živi štit.

Ti izrazito gadni likovi su prisutni na terenu, naravno, i u Mariupolju su dali sve od sebe, ali očigledno je da njihov broj nije dovoljan da održi otpor na sadašnjem nivou. Obični „mekoukrajinski“ veterani i njihove porodice, kada se borbe završe, verovatno će sebe videti kao različite od Rusa – verovatno neprijateljskih prema njima – čak i u onim oblastima gde je rusofobična varijanta zapadno-ukrajinskog tvrdog nacionalizma nije bila prisutna u prošlosti.

Bataljon Azov navodno sprema puč na Zelenskog - Alo.rs


Ovo odvajanje Ukrajine od Rusije verovatno će biti najznačajnije nasleđe Putinove operacije, bez obzira na političko rešenje koje će okončati sukob. I pre ili kasnije će doći do nagodbe. Ali postoji i alternativni scenario koji treba razmotriti.

Čečeni su definitivno etnos, a muslimani su tu. Devedesetih su ih tukli, udarali mnogo gore nego danas Ukrajina, ali to ih nije trajno udaljilo od Rusije. U Ukrajini, zapravo, nastupaju prilično entuzijastično kao ruski pomoćnici. Druge analogije mogu biti škotski gorštaci i američki jug: i jedni i drugi su teško poraženi. I pored toga su zadržali osećaj identiteta, ali su pali u red sa odgovarajućim pobednicima. Ovakav scenario izgleda manje verovatan od ogorčene Ukrajine koja se trajno odvaja od Rusije, ali ga ne treba odbaciti kao apriori neuverljivog, posebno ako se uzme u obzir da je procvat možda zbog ruže Zapada, koji se nije bacio na Ukrajinu, ostavljajući mogućnost snažnog osećaja izdaje, budućnost će reći.

OTVOREN RAZGOVOR Putin Benetu otkrio nove detalje o situaciji u Ukrajini

Bilo kako bilo, Ukrajina je korišćena sa krajnjim cinizmom kao pijun neoliberalno-neokonzervativnog duopola u Vašingtonu i njegovim evro-poslužiteljima, od kojih niko ne mari ni za svoj narod, ni za bilo koje druge narode. Do sada je ta smicalica funkcionisala na štetu obe zaraćene strane. Ipak, ostaje činjenica da je Putin započeo rat i on snosi primarnu odgovornost za to kako se on vodi. Zašto je to uradio je druga stvar.

Tvrdnja da je Putin gurnut u ovaj rat nije bez osnova, ali je posao uglednog državnika da ne bude gurnut u rizične poteze. Oto fon Bizmark je napravio veliki pritisak protiv Napoleona III sa Emskom depešom u julu 1870. FDR je izveo sličan podvig u velikim razmerama protiv Japanaca u jesen 1941. Ne pronalazeći kreativne alternative hibridnom ratu za masovno i moguće samoporažavajuća vojna operacija, Putin je propao i kao strateg i kao vođa velike nacije.

Drugi aspekt u kome će Rusija verovatno biti oslabljena Putinovom akcijom je njena globalna pozicija autonomnog aktera velike sile, koga politički Zapad aktivno mrzi, naravno, ali kojeg poštuju – i boje se – i prijatelji i neprijatelji. Od sada, sankcionisan i grubo klevetan od kolektivnog Zapada, a verovatno i oštećen gubitkom Ukrajine u kulturnom smislu (bez obzira na politički aranžman za okončanje rata), Medved će biti gurnut u sve čvršći zagrljaj moćnog Zmaja u istok. Nije više ravnopravan partner, već zapravo molitelj, prema njemu će se postupati sa osmehom povučeno, što je Srednje kraljevstvo već pokazalo u Savetu bezbednosti UN uzdržavanjem od glasanja kojim se osuđuje Rusija. Da je Putin očekivao da će Kina biti njegov pouzdan saveznik u ukrajinskom poduhvatu nakon njihovog međusobnog izražavanja bezgraničnog prijateljstva, njegova pogrešna procena će ga proganjati godinama.

Politički Zapad, predvođen Sjedinjenim Državama, može još da nanese smrtonosnu štetu sebi svojim lažljivim i na kraju histeričnim tretmanom Rusije, ali to samo po sebi neće biti dovoljno da spase Rusiju od njenog verovatnog pada. Sa Evropom van spasa demografski i duhovno, i globalističkom kabalom u Vašingtonu u samodestruktivnom divljanju, drug Si ima sve razloge da bude oduševljen nečim što izgleda kao solidan mandat sa neba.

Sve o situaciji u Ukrajini čitajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Boža

23.03.2022 08:46

Ja mislim suprotno. Da nije pokrenuo akciju pregazili bi ga. Ovako je postavio Rusiju na mesto ravnopravnog. Privreda će se okrenuti Kini i Indiji. Mnoge stvari će sami proizvoditi. I zapad će brzo da parcijalno ukida sankcije. EU ne može da prati SAD. Privreda EU će da oseti kao i SAD dolar.

Zagondzija

23.03.2022 08:57

Pričaš gluposti, prošla su lažna vremena sa zapada, sad se za sve istok pita...

Mira

23.03.2022 09:56

Srdja Trifkovic je veliki rusofil, dobro poznaje zapad i prezire ga , uz to je vrhunski obrazovan i informisan, te ako on ovako pise, treba shvatiti ozbiljno.