LIDER SPS IVICA DAČIĆ O OČEKIVANJIMA OD PREDSTOJEĆIH IZBORA, LIČNIM AMBICIJAMA, OPOZICIJI, SITUACIJI U UKRAJINI: Vučić predsednik, ja premijer, i Srbija je stabilna
Ivica Dačić - Alo! - M. Jošida

U intervjuu za Alo! govorio je o predstojećim izborima, rezultatima koje očekuje i ratu u Ukrajini. Na početku nam je otkrio ko će, po njegovom mišljenju, posle izbora sedeti u skupštinskim klupama.

- Ono što je promena jeste da neće biti bojkota ovih izbora i to je jedan od uspeha međustranačkog dijaloga koji smo imali. Međutim, to što neće biti bojkota ne znači da će baš svi da preskoče cenzus od tri posto. Nesumnjivo je da će sada biti više predstavnika opozicije.

Kakve rezultate očekujete kada je SPS u pitanju?

- Ovi izbori su specifični jer ih ima na tri nivoa, predsednički, parlamentarni i jedan deo lokalnih, a najvažniji lokalni su u Beogradu. Prošli put kada su bili predsednički izbori, bili su samo predsednički, i nije bilo potrebe za trostrukom kampanjom. Tada je Aleksandar Vučić bio naš zajednički kandidat i tako je i sada. Očekujemo njegovu pobedu u prvom krugu. Na parlamentarnim izborima očekujemo taj naš standardni rezultat, a to je oko 10 posto. Najslabiji rezultat imamo u Beogradu.

Da li će Toma Fila to promeniti?

- Mislim da hoće. U Beogradu je specifična situacija, tu ima nekih stranaka i pokreta kojih nema u drugim krajevima Srbije. Na primer „Ne davimo Beograd“, što je za ljude iz zapadne, centralne ili južne Srbije nepojmljivo da neko ima političku podršku, ali u Beogradu imaju određenu političku podršku i to onda remeti sliku rasporeda političkih snaga sa nivoa Srbije. Očekujemo da će Toma Fila, kao čovek koji nije klasičan političar već je sinonim za stari duh Beograda, privući ne samo birače SPS-a, Jedinstvene Srbije i Zelenih nego i jedan broj tih starih građanskih glasova koji nisu stranački opredeljeni.

LIDER SPS IVICA DAČIĆ O OČEKIVANJIMA OD PREDSTOJEĆIH IZBORA, LIČNIM AMBICIJAMA, OPOZICIJI, SITUACIJI U UKRAJINI: Vučić predsednik, ja premijer, i Srbija je stabilna

Ivica Dačić - Alo! - M. Jošida

 

Rekli ste da je dobitna kombinacija da vi budete premijer, a Aleksandar Vučić predsednik, mislite li da će se to ostvariti?

- To je dobro zbog političke stabilnosti Srbije. Nisam se kandidovao za predsednika, jer bi ta kandidatura možda pomogla onima koji su protiv Vučića da on eventualno ne pobedi u prvom krugu. Smatrao sam da vladajuća koalicija treba da ima jednog kandidata. Naši ljudi na predsedničkim izborima glasaju za Vučića, ali opet morate ljude da motivišete da imaju neke političke ciljeve... Onda morate da imate svoju političku priču. Ne može naš koncept da bude „glasajte za Vučića“, a učestvujemo na parlamentarnim izborima. I zbog toga moramo da kažemo šta je naš cilj. Ko se kandiduje u parlamentu, za šta se on kandiduje? Kandiduje se za predsednika Vlade. Samo što to niko ne sme da kaže.

Pa vi ste to rekli?

- Pa ja sam to rekao, ali to bi tako trebalo da bude normalno u svim zemljama.

Skoro dve godine ste bili predsednik Skupštine Srbije, po čemu ćete pamtiti taj period?

- To jeste bio period kada je bilo malo opozicije, svega šest poslanika zbog bojkota izbora. Mislim da je Skupština Srbije veoma dobro radila. Istorijski rezultat je postignut. Kada podvučete crtu i napravite završni račun mog mandata, nema nijednog zakona na čekanju. To se nikad do sada nije desilo. Promenili smo Ustav, i to je bio prvi put da se neko odrekao svoje vlasti.

Vi se snađete gde god vas, što bi narod rekao, bace. Dobijali ste pohvale i kada ste bili šef diplomatije i na mestu predsenika parlamenta. Kako vam to uspeva?

- Ja sam političar, školovao sam se za ovu vrstu posla. Ceo život sam posvetio tome, još od malih nogu sam se spremao za političke nauke, nekako sam se za to opredelio. Nisam ni biznismen, niti je meni ovo neka sporedna delatnost, meni je ovo moj život. Ja i sada svaki dan dolazim u parlament.

Jedan od retkih, pa kako se osećate sada kada ste sami na poslu?

- Parlament je kao škola, kada je rasput nema nigde nikog... Sad su svi u predizbornoj kampanji, nema zasedanja i to će tako biti do posle izbora.

LIDER SPS IVICA DAČIĆ O OČEKIVANJIMA OD PREDSTOJEĆIH IZBORA, LIČNIM AMBICIJAMA, OPOZICIJI, SITUACIJI U UKRAJINI: Vučić predsednik, ja premijer, i Srbija je stabilna

Ivica Dačić - Alo! - M. Jošida

 

Kada očekujete da se formira novi parlament?

- U roku od 30 dana od dana verifikacije rezultata. Mislim da će to biti u maju.  

Ponudio sam Ani Bekuti 
da bude poslanica

U jednoj od skupštinskih klupa sedeo je i Milutin Mrkonjić, po čemu ćete ga pamtiti, da li vam nedostaje?

- Bio je legenda naše partije, i ne samo naše, svi su ga voleli. Dosta je teško prihvatiti da ga nema. Nekako svi mi mislimo da se on to malo šali. Ana Bekuta je bila na našem skupu u Beogradu, pozvao sam je iz pijeteta prema Mrkonjiću, a ne da se meša u politiku, jer se ona ipak bavi nekim drugim poslom. Mada sam i njoj rekao da ukoliko želi da iz velike ljubavi prema Mrkonjiću bude poslanik, da ima mesta ovde kod nas.

Da li je ona član SPS-a?

- Mislim da nije. To nikada nismo pominjali, ali je ona živela sa SPS-om. Zahvaljujem joj se što je govorila na našem predizbornom skupu.

 

Izborna kampanja je u senci rata u Ukrajini. Vi ste važili za ruskog čoveka, ali ste sami više puta ponovili da ste srpski čovek?

- Nikada nisam bio ruski čovek, niti sam bio američki, niti bilo čiji. Ja i danas kada govorim o tome da Srbija ne treba da uvede sankcije Rusiji, ne pričam zbog Rusije, već zbog Srbije. Mi imamo problem Kosova, a Rusija je u Savetu bezbednosti UN jedina spremna da stavi veto na prijem Kosova.

Koliko je teška situacija u kojoj se trenutno nalazimo?

- Predrag Marković je dao intervju, nije me pitao, ali je lepo rekao da je naša pozicija u ovom trenutku ples na petoparcu.

Hoćemo li uspeti da odplešemo?

- Moramo, nemamo izbora. Mi smo prinuđeni na tako nešto. Nemamo pravo da eksperimentišemo.

Već je veliki ekonomski kolaps, kako ćemo se izboriti sa tim delom krize, ekonomskom krizom?

-  Taj deo krize nema veze sa tim da li ćemo mi uvoditi sankcije ili ne. To će biti posledice koje će trpeti svi. Naša prednost je što smo uvek imali dovoljno hrane, jer smo proizvođači hrane. Uticaće na cene onog što nemamo, a to su energenti.

Boris Tadić i dalje živi 
u svetu marketinga

Imali ste zanimljivu polemiku sa Borisom Tadićem u „Hit tvitu“.

- Poštujem to što je on nekada bio predsednik, samo mislim da oni i dalje imaju predstavu o tome kao da se ništa nije promenilo. Ne shvataju da je to vreme prošlo. Ja sam rekao da su oni pluskvamperfekat, davno prošlo vreme. Tadić i dalje nastavlja da živi u nekom svetu marketinga. Njegovi rezultati su bili marketing, a sada je drugačije. Najbolji marketing za ovu vlast su rezultati.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading