HRVATI PRIZNALI DA ZAVISE OD SRBIJE! (VIDEO)
Foto: Printscreen

Peruško je komentirisao i stanje na tržištu hrane. Zbog ruske invazije i prekida dobavnih lanaca Evropskoj uniji preti nestašica pšenice i ulja.

- EU uvozi 80-ak posto iz Ukrajine i Rusije -, rekao je. Što se tiče našeg neposrednog područja u kojem posluje Fortenova, Peruško kaže kako je kompanija s uljima prisutna u Srbiji i BiH kao i da ima dve fabrike koje se bave proizvodnjom što pokriva 70 posto potreba celog regiona. Ističe kako se i sirovina proizvodi u Slavoniji i Vojvodini.

Na pitanje o zabrani izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije Peruško odgovara kako je kompanija pre dve godine bila u sličnoj situaciji kao i da deo robe drže u Srbiji, ali tamošnja politika i vlasti uvek nađu rešenje jer imaju dobru saradnju. 

- U razogovorima koje vodimo sa ministrom Nedimovićem, premijerkom Brnabić i predsednikom Vučićem, uvereni smo da ćemo naći rešenje.

Na pitanje hoće li rasti cene, odgovorio je: - Mi kao Fortenova imamo dovoljno osiguranih rezervi za normalnu potrošnju. Vidimo emocionalno preveliko kupovanje ulja, ta psihologija se prenosi s nekih drugih tržišta. Imamo dovoljno rezervi za normalnu kupovinu. Verovatno ćemo ograničiti jednokratnu kupovinu. Moramo osigurati da nam kupci iz drugih zemalja ne dođu i potroše zalihe -, kazao je i dodao kako bi se takvim restrikcijama sprečavao taj emocionalni efekt.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading