TAJKUNSKI AVANTURIZAM "Đilas bi da se igra zdravljem građana"
Alo Vladimir Marković

U saopštenju dostavljenom medijima Mali navodi da SSP takve ideje predstavlja u doba svetske zdravstvene i ekonomske krize.

- U doba najveće zdravstvene i ekonomske krize oni predlažu ukidanje sigurnih izvora finansiranja zdravstvenog sistema. Kada bi se njihove ideje realizovale, urušili bi ono što smo godinama stvarali, stabilan i siguran zdravstveni sistem koji je spreman da odgovori na sve izazove, a što smo mogli da vidimo u ovoj pandemiji - rekao je Mali.

Zdravstveno osiguranje

Mali je istakao i da većina zemalja u okruženju zasniva zdravstvenu zaštitu na osnovu uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje, i to po znatno višim stopama, dok se zdravstvena zaštita pruža na osnovu određenih paketa usluga, te da se u Srbiji građanima iz doprinosa obezbeđuje puna zdravstvena zaštita.

TAJKUNSKI AVANTURIZAM

Alo

 

Prema njegovim rečima, Ðilasovi planovi bi izvesno napravili nepopravljive posledice po državu i društvu jer bi taj program koji predlažu ponovo doveo do bankrota, ljudi ne bi imali sigurne plate i penzije, a zdravstveni sistem bi bio u potpunosti urušen.

- Mi nismo avanturisti niti sebi to dopuštamo, posebno ne kada je u pitanju dobrobit građana i u ekonomskom i u zdravstvenom smislu. Njihov avanturizam državu i građane bi koštao oko 330 milijardi dinara. Ukidanje doprinosa za zdravstvo dovelo bi u pitanje funkcionisanje zdravstvenog sistema, a da pritom građani ne bi imali veće plate niti bi realno više trošili, čime bi se u potpunosti urušio postojeći finansijski sistem naše zemlje - naveo je Mali.

Takav potez bi, naglasio je ministar, za posledicu imao veći deficit države za preko 1,5 milijardi evra, a samim tim i potrebu za većim porezima i dodatnim zaduživanjem, što bi sve uticalo na životni standard građana i stabilnost naše ekonomije.

Mali: Svi građani Srbije mogu da budu zdravstveno osigurani bez obzira da li ostvaruju prihode

Da bi se nadoknadila rupa u budžetu, što predlaže Dragan Ðilas, dodao je Siniša Mali, bilo bi neophodno povećati stopu PDV-a za najmanje pet odsto, što bi smanjilo, a ne povećalo potrošnju i uticalo na smanjenje investicija i otvaranje novih radnih mesta.

- U današnjim uslovima visoke i preteće inflacije rast dohotka bio bi dodatno obezvređen većom inflacijom, njihovi planovi bi izazvali poremećaj javnih finansija, posebno zdravstvenog sistema, i to u uslovima i zdravstvene krize iz koje još uvek nismo izašli jer pandemija nije završena - naveo je Mali.

Trenutno u skladu sa zakonom, dodao je ministar Mali, svi građani Srbije mogu da budu zdravstveno osigurani bez obzira da li ostvaruju prihode i na taj način obezbede sebi i članovima svoje porodice pun obim zdravstvene zaštite.

Takođe, dodao je, od ukupnog broja građana Srbije, zdravstveno je osigurano 99,2 odsto, a za 0,8 odsto neosiguranih obezbeđena je hitna medicinska pomoć, kao i lečenje lica obolelih od koronavirusa iz budžeta.

Zdravstveni sistem stagnirao do 2012. godine

Kako je naglasio, počev od 2012. godine, sistem zdravstvene zaštite se kontinuirano unapređuje obezbeđivanjem veće dostupnosti zdravstvene zaštite i proširivanjem prava na zdravstvenu zaštitu. Takođe, uvode se u velikoj meri inovativne terapije.

Siniša Mali je istakao i da se do 2012. godine na teret države nije lečila nijedna retka bolest.

- U tom periodu se lečilo oko 30 pacijenata, i to isključivo iz donacije farmaceutskih kompanija. Prvi put je država preuzela troškove lečenja retkih bolesti 2012. godine, kada je u budžetu obezbeđeno 130 miliona dinara i obezbeđeno lečenje za osam obolelih od retkih bolesti. Danas se iz budžeta izdvaja 3,7 milijardi dinara, odnosno skoro 30 puta više sredstava za retke bolesti, pri čemu se sada leči oko 400 obolelih od 25 različitih retkih oboljenja - naveo je Mali.

Dodao je i da je od 2000. do 2012. godine za punih 12 godina, na listu lekova stavljeno samo 16 inovativnih lekova, dok je u poslednjih pet godina na listu lekova stavljeno 80 inovativnih lekova, od čega je 26 lekova za rekordnih oko 53 miliona evra stavljeno ove godine na listu.

 

Tatjana Matić za Alo: Cene osnovnih životnih namirnica ostaju iste

Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, poručila je za Alo! da se cene osnovnih životnih namirnica neće menjati.  

- Nema razloga da pravimo zalihe. Ništa se neće desiti alarmantno narednih meseci. Hrane će biti dovoljno i što je najvažnije, i cene hrane u Srbiji će u narednom periodu ostati stabilne. Cene osnovnih životnih namirnica se neće menjati, naše uredbe su na snazi do maja. Biće goriva dovoljno, neće biti redova, snabdevenost će biti dobra i korekcija cena će biti minimalna - poručila je ona.  

Poljoprivrednici na pijaci oslobođeni obaveze fiskalizacije

Ministarstvo finansija povodom uvođenja novog modela fiskalizacije, čija je primena obavezna od 1. maja, još jednom pojašnjava da su od te obaveze oslobođeni poljoprivredni proizvođači koji svoje proizvode prodaju na pijačnim tezgama ukoliko nisu registrovani kao preduzetnici kod Agencije za privredne registre.

Za razliku od navedene kategorije poljoprivrednih proizvođača, ministarstvo posebno ukazuje na to da obavezu fiskalizacije imaju oni koji se bave preprodajom robe na pijačnim tezgama s ciljem suzbijanja sive ekonomije i onemogućavanja nelojalne konkurencije koja zbog takvog načina poslovanja postoji na tržišta, navodi se u saopštenju.

Rok za prelazak na novi model fiskalizacije je najkasnije 30. april 2022. godine i neće biti odlaganja tog roka. Do sada je oko 130.000 obveznika fiskalizacije prijavilo svoje poslovne prostore za prelazak na novi model. Novom uredbom, koja se juče našla na sednici Vlade Srbije, otvoren je novi rok za prijavu za subvencije od 15. marta do 5. aprila ove godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
Gradimir

11.03.2022 09:05

Đilas se poigrao sa nama dok je bio na vlasti... Samo mi znamo kako nam je teško bilo!

zaklina

11.03.2022 09:14

Đilas dok je bio na vlasti igrao se sa gradjanima kako je on hteo, zato ga sada niko ne zeli na vlasti!

Mila

11.03.2022 09:14

Djilasu nije stalo do interesa gradjana, nikad mu nije ni bilo!

Iva

11.03.2022 10:49

Gde se uhvati za zdravstvo? Toliko novih i renoviranih bolnica. Nova savremena oprema.

Hana

11.03.2022 12:22

Djilasu nikada nije ni bilo stalo do gradjana vec je uvek gledao samo svoj interes kao sto i danas radi to.