NEĆE BITI TREĆEG SVETSKOG RATA Ambasador Rusije poručuje: Srbija nam neće uvesti sankcije, ne verujem u takav scenario
Tanjug

A odnos sa Rusijom utemeljen je na nacionalnom interesu Srbije, pa i želje i očekivanja naroda. Za razliku od Zapada, koji i sada pritiska i nastavlja da traži od Srbije nešto, mi nismo, a ni sada ne tražimo da zauzmete ovaj ili onaj stav. To je, uostalom, opšti pristup Rusije, da svaka zemlja treba da odlučuje na osnovu svojih nacionalnih stavova.

Ovo u intervjuu za medije poručuje ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko povodom sve jačih pritisaka iz EU da se Srbija priključi sankcijama Moskvi zbog krize u Ukrajini. On nema dilemu kada je reč o eventualnom scenariju po kojem bi Beograd bio primoran da uvede restriktivne mere protiv Moskve:

- Ne, lično ne verujem u takav scenario. I taj zaključak izvlačim na osnovu razgovora koje sam imao sa rukovodstvom Srbije o dugoročnim vizijama vaše države. Sada su na Zapadu nervozni jer je Srbija zauzela svoj nacionalni, državni stav. Nadam se da će i sledeća faza razvoja međunarodnih odnosa ići u pravcu toga da će svaka zemlja voditi više računa o svom nacionalnom interesu. Jer, situacija u kojoj samo nekoliko zemalja želi da odlučuje, po svojim pravilima, bez obzira na Povelju UN i međunarodno pravo u celini, a da male države samo to podržavaju - dugoročno je nemoguća i ne doprinosi stabilnosti.

NEĆE BITI TREĆEG SVETSKOG RATA Ambasador Rusije poručuje: Srbija nam neće uvesti sankcije, ne verujem u takav scenario

Ruska ambasada

 

Možemo li i nakon što je Rusija priznala suverenitet Donjecka i Luganska da računamo na očuvanje pozicija Moskve kada je reč o Kosovu?

- Naravno. Kao i po drugim pitanjima, i po pitanju Kosova stav Rusije je principijelan, trajan, ne menja se zavisno od promene situacije u regionu Balkana ili van njega. Taj stav se oslanja na međunarodno pravo. Nastavićemo saradnju u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja.

Ima tumačenja da je Rusija priznavanjem Donjecke i Luganske republike i vojnom akcijom u Ukrajini izgubila legitimitet i moralno pravo da brani međunarodne norme, pa i da nam pomaže u odbrani KiM, jer ih je ovim potezima i sama prekršila?

- Mi nismo prekršili međunarodno pravo. Priznali smo Donjeck i Lugansk, koji su imali pravo, po međunarodnom pravu, da proglase nezavisnost. Oni su kao nezavisne države od Rusije zatražili pomoć i na osnovu ugovora i člana 51 poglavlja VII Povelje UN mi smo je pružili. Ne pravimo nikakve paralele između Kosova i onoga što se sada dešava. Ne mogu se upoređivati sasvim različite situacije. Beograd, boreći se protiv terorista tzv. OVK, nikad nije koristio teško naoružanje protiv civila. A upravo to su radile i dalje rade kijevske snage u Donbasu.

Srbija ne može da prizna suverenitet Donjecka i Luganska, jer bi se time praktično odrekla i dela svoje teritorije, odnosno priznala bi lažnu kosovsku državu. Da li će Moskva, ipak, tražiti od Beograda da to učini?

- Naravno da ne. To su već nezavisne države. Ponoviću, ne tražimo ništa od Srbije.

Podrška predsedniku

Koliko izopštavanje iz sveta i neminovne ekonomske posledice mogu da ugroze ruski narod i Putinov rejting?

- Ne mogu da se složim sa tezom izolacije Rusije od strane međunarodne zajednice, jer međunarodna zajednica nije samo Zapad. Imamo odlične odnose sa Kinom i drugim zemljama, sa državama iz komšiluka i širom sveta. Sigurno je da će zbog sankcija biti poteškoća, ali naša vlada ima višegodišnje iskustvo kako da suzbije i smanji njihove posledice. Niko ne očekuje katastrofu. Raspoloženje većine građana Rusije je takvo da je važnije dostojanstvo, očuvanje nacionalnih interesa, suvereniteta, zaštita Rusa, zalaganje za ono što je pravično. Predsednik je pokazao odlučnost u zaštiti i bezbednosti Rusije i stavova naše zemlje u okviru međunarodne zajednice. Zato nema razloga za bilo kakav zaključak o smanjivanju podrške Putinu. Nisam video nikakve naznake toga, upravo suprotno, ima većinsku podršku.

NEĆE BITI TREĆEG SVETSKOG RATA Ambasador Rusije poručuje: Srbija nam neće uvesti sankcije, ne verujem u takav scenario

Instagram

 

Kako gledate na poređenja Putinovih argumenata i vojne strategije u Ukrajini sa onom koju je NATO koristio tokom napada na SRJ 1999?

- Po mom mišljenju, tu nikakve sličnosti nema. Ako neki misle da sličnost postoji, tu bih ukazao na važnu razliku: sve što su oni izgovarali i predstavljali kao razlog za akciju na terenu, bilo je utemeljeno na lažima. Setite se režiranog događaja u Račku. NJihovi argumenti su bili izmišljotine, naši stvarni. Pa setite se samo njihovih najava "rata uživo" uoči agresije protiv Beograda 1999, performansa u kojima su uživali dajući nepouzdane informacije, samo da se pravi neki "šou". Naše informacije su pouzdane, prave, daje ih Ministarstvo odbrane.

I kakve su vam poslednje informacije o situaciji na terenu?

- Nastavlja se vojna operacija, ministar odbrane Šojgu je rekao da će se nastaviti sve do ispunjavanja cilja, a on je već poznat, naglasio ga je predsednik Putin: zaštita Donjecka i Luganska, denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine. Ovde je reč o bezbednosti ne samo Rusa koji tamo žive, već i Ukrajine i ukrajinskog naroda. Od tzv. Majdana, odnosno državnog udara 2014. godine, koji su izvele neonacističke snage u Ukrajini i, kako se sad to naziva "zajednički Zapad", ako to uopšte postoji, jasno je da njima uopšte nije stalo do ukrajinskog naroda. Mislim da se to dobro shvata i vidi i u Srbiji. Ukrajina se godinama koristi kao teren za potkopavanje i udar na bezbednost Rusije. Sve je to velika tragedija, i stradanja ruskog i ukrajinskog naroda. Sad Rusija vodi bitku da se završi taj rat, uključujući i to da zaštiti Evropu od povratka nacizma.

NEĆE BITI TREĆEG SVETSKOG RATA Ambasador Rusije poručuje: Srbija nam neće uvesti sankcije, ne verujem u takav scenario

Foto: mil.ru

 

Kad kažete da će Rusija završiti rat, šta to podrazumeva? Da li će se ruske snage ograničiti na Donbas ili...

- Cilj Rusije nije okupacija Ukrajine, to je uostalom upravo rekao i ministar Šojgu. Cilj je zaštita Donjecka i Luganska, Rusa koji tamo žive, bezbednost Rusije, denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine, i da ona napokon dobije normalnu vlast. Zadatak za naše snage je izuzetno težak i više puta je potvrđeno i to niko ne osporava, čak ni oni najzlonamerniji prema nama - a to je da ruska vojska i narodna milicija Luganska i Donjecka ne udaraju na civile i civilne objekte. To je potpuno zabranjeno, kako ne bi bili ugroženi nedužni ljudi, infrastruktura. Za nas je to najvažnije, da se ova operacija završi bez civilnih žrtava. S druge strane, ukrajinske snage, pre svega nacionalističke jedinice, ali i njihova vojska, sve se to sad izmešalo, i dalje bombarduju škole, vrtiće, ubijaju nedužne civile svakog dana u Donjecku i Lugansku. I ne samo to, sve više i više ukrajinske snage koriste tzv. ljudski štit, nameštaju teško naoružanje u naseljena mesta, između zgrada, i za to sada ima mnogo dokaza. Da ne govorim o upotrebi naoružanja koje je zabranjeno međunarodnim konvencijama i sporazumima.

Mnogi su pak Putinovu odluku da podigne nivo borbene gotovosti snaga za odvraćanje protumačili kao pretnju nuklearnim naoružanjem?

- To nije ispravno tumačenje. Ovde je pre svega reč o stavljanju u pripravnost stručnog, ljudskog faktora. Ali, u svakom slučaju, naša zemlja raspolaže takvim naoružanjem. Ovo je, pre svega, odgovor na pretnje Zapada koje se nastavljaju. Pa Zelenski je na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu pre nekoliko dana rekao da Ukrajina želi da joj se vrati status nuklearne države, koji inače nikad nije imala. I za to je dobio aplauz prisutnih!

Neće biti Trećeg svetskog rata

Koliko je realna opasnost da sukob u Ukrajini preraste u treći svetski rat?

- Po meni nije. Predsednik Putin je odlučan, on je već rekao nemojte da se mešate u ove stvari, on je dosta ozbiljan. I mislim da su te poruke primljene dosta ozbiljno. Nažalost, nisu hteli da razumeju pre 24. februara, da crvene linije postoje i da je naše strpljenje istrošeno. Sada se nešto zamera Rusiji, a oni su došli do našeg dvorišta, u Evropi je raspoređeno nuklearno naoružanje SAD. Cilj Rusije je da se završi specijalna operacija i kriza u Ukrajini, ali mi mislimo i na globalnu stabilnost.

Sve o ukrajinskoj krizi pratite UŽIVO NA NAŠEM BLOGU.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Milan

03.03.2022 17:11

Ovakav prigon rusije i ruskih gradjana podseca na Hitlerov progon jevreja picetkom drugog svetskog rata. Nacizam je ziv. Demokratija je mrtva. Duboka drzava Sad u samrtnom grcu udara sve oko sebe, gazi zakone, medjunarodno pravo..Poslusajte Putina..lepo vam je rekao . Podrska Rusiji u demilitarizaciji i denacifikaciji Ukrajine.