MALI ODGOVORIO NIKEZIĆU Srbija danas niti ima rupe u budžetu, niti građani imaju rupe u sećanju
Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Kako je rekao, Nikezićevi, odnosno Đilasovi „podaci“ koje pokušavaju da poture, daleko su od istine koju Srbija danas živi i poručio mu da Srbija danas niti ima rupe u budžetu, niti građani imaju rupe u sećanju.

 
„Čudi me kako ga nije sramota od samog sebe, kao nekadašnjeg pripadnika vlasti, koji je doprineo da Srbija srlja u ambis, da sada govori o BDP-u, deficitu, javnom dugu. Podsetiću ga da je upravo on uspeo da zaduži Srbiju zelenaškim kreditom, emitovanjem desetogodišnje obveznice, sa kamatnom stopom od 7,25 odsto. Mi smo uspeli da otplatimo i taj i druge preskupe kredite, te bivše vlasti, koja je vodila računa isključivo o sopstvenim interesima. Naše kamate danas su jedan, dva odsto, a razlika  u odnosu na njihovo zaduživanje je više nego očigledna. Pritom, napominjem da je veoma važno za šta se krediti uzimaju, jer se mi, za razliku od njih ne zadužujemo da bismo isplaćivali plate i penzije, već da bismo gradili i stvarali bolje mesto za život naših građana“, rekao je Mali i naglasio da je uprkos svim izazovima, Srbija danas zemlja sa zdravim javnim finansijama i da nema krizu javnog duga, koji  je trenutno na nivou od 52,1 odsto, što je daleko od 60 procenata koliko propisuje Mastriht.
 
On je naveo da je Srbija u doba najveće zdravstvene i ekonomske krize ikada uspela da ostvari dominantan privredni rast u Evropi, jer je prošlu godinu završila sa rastom od 7,4 odsto.
 
„Kada pogledate kumultativno, uz rezultat od minus 0,9 odsto iz 2020. godine, rast je 6,4 procenta. Ne samo da je naša privreda pokazala da je otporna na krizu, već smo aktivnim, brzim i efikasnim merama uspeli da održimo nivo privredne aktivnosti i zato je Srbija prva po stopi rasta ekonomije u doba najveće krize. Dok su Nikezić i njegov gazda Đilas arčili javne finansije, gurajući novce po tajnim računima širom sveta, privredni rast je bio minus 0,7 odsto, a da nisu imali potrese poput pandemije virusa korona. To znači da nisu imali novac niti za plate, niti za penzije, a kamoli za investicije. Napomenuo bih da je za deset godina, BDP Srbije uvećan za skoro 20 milijardi evra. Naime, naš BDP je u apsolutnom iznosu prošle godine, prema našim procenama, iznosio oko 53 milijarde evra, što je znatno više nego 2012. godine, kada je bio 33,7 milijardi“, rekao je Mali.
 
On je podsetio da je država spremno dočekala krizu koja je izazvana pandemijom virusa korona, jer vodi odgovornu ekonomsku politiku, ali da je zbog prethodne vlasti bila prinuđena na teške mere i fiskalnu konsolidaciju.
 
„Njihova ekonomska politika je deficinija bankrota. Kada smo preuzeli vlast, nismo imali drugo rešenje nego da započnemo reforme i zato smo imali četiri godine suficit u budžetu. Zahvaljujući tome
imali smo dovoljno novca da vraćamo njihove preskupe dugove, ali i da pomognemo građanima i privredi. Država je u poslednje dve godine izdvojila ukpno 8,7 milijardi evra u okviru paketa pomoći, radi sprečavanja posledica pandemije virusa korona“, napomenuo je Mali.
 
Napomenuo je da građani sada imaju poverenja u državu koja ispunjava svoje svako obećanje, u dan i u dinar.
 
„Znaju da je politika vlade usmerena ka stvaranju boljeg mesta za život. Mi danas, uprkos svim izazovima gradimo deset auto-puteva, brzu železnicu, počeli smo da gradimo metro, završavamo kliničke centre, rekonstruišemo bolnice, nabavljamo lekove, respiratore, vakcine, sve ono što je potrebno. To je razlika između nas i njih, koji javne finansije vide isključivo kao plen“, rekao je on.
 
On je zakljičio da je Srbija, kojom su Nikezić i lopovska družina kojoj pripada vladali, bila toliko razorena i nestabilna, te da je iz nje čak i MMF pobegao 2011. godine, jer su imali rastući javni dug, negativnu stopu rasta, dvocifrenu inflaciju i kurs koji je divljao.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
damir

15.02.2022 21:20

Srbija je danas ekonomski stabilna i jaka i to je ono što najviše smeta opoziciji i ljudima koji je podržavaju.