VUČIĆ URUČIO ODLIKOVANJA NA DAN DRŽAVNOSTI SRBIJE Budućnost srpske politike je da naše odluke donosimo samostalno i nezavisno (VIDEO)
Tanjug/Dragan Kujundžić

Biće uručeno ukupno 88 odlikovanja.

Uoči dodele odlikovanja, predsednik Aleksandar Vučić je održao govor.

- Dva velika događaja na isti dan stvorila su savremenu Srbiju. Dva velika događaja na isti dan stvorila su savremenu Srbiju. Prvi je po istoričarima najvažniji, ustanak koji će stvoriti nezavisnu Srbiju. Bez tog dana ništa ne bi bilo. Zahvaljujući njima mi smo danas garant mira i slobode na ovim prostorima. Tog 15. februara 1804. godine u Orašcu, podignut je prvi slobodarski ustanak na Balkanu. Budućnost srpske politike je u tome da naše odluke donosimo samostalno i nezavisno, da vodimo računa o našim građanima, ne o interesima drugih koji nam nikada nisu želeli dobro - kazao je predsednik.

Predsednik je posebno pomeno generala Veljka Radenovića, koji je posthumno odlikovan.

- Želim da spomenem jednog od laureata koji je posthumno odlikovan. Onaj koji je poznat u našem narodu kao "Đeneral po kojem je nastala čuvena pesma "Đenerale, nek je tvojoj majci hvala". Danas je vreme kada možemo konačno da kažemo ko smo, odakle dolazimo, i ko je i šta je naša zemlja. Konačno je vreme da se zahvalimo našim junacima, da ih se ne stidimo i da ih ne krijemo, već da otvoreno pred celim svetom kažemo da smo ponosni na njih, koliko ih volimo i koliko im se izvinjavamo što smo njihova velika dela zaboravili - naveo je predsednik.

Dodela ordenja

Orden je prva dobila predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović koja je izjavila da počastvovana odlikovanjem koje, kako kaže, pripada i svim građanima Republike Srpske za koje nema veće časti od one koja je ukazana iz Srbije. Ona je izrazila zahvalnost na dodeljenom odlikovanju.

VUČIĆ URUČIO ODLIKOVANJA NA DAN DRŽAVNOSTI SRBIJE Budućnost srpske politike je da naše odluke donosimo samostalno i nezavisno (VIDEO)

Foto: Alo!

 

Orden Republike Srbije na lenti dobili su predsednik Republike Angole Žoao Manuel Gonsalves Lorenso i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, dok je Orden srpske zastave prvog stepena uručen Milanu Kneževiću, narodnom poslaniku Skupštine CG, kao i mitropolitu Ilarionu Alfejevu, koji je i predsednik odseka za spoljne poslove Ruske pravoslavne crkve.

 

 

Orden srpske zastave drugog stepena dobili su Jasuši Akaši, za zasluge tokom mandata u svojstvu specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju 1994-1995, a istim ordenom nagrađen je i general-major Džon Heris, koji je komandant Nacionalne garde Ohaja, i predsednik Evrodžasta Ladislav Hamran.

Poznati intelektualci u Švedskoj u borbi protiv antisemitizma i održavanja kulture sećanja na Holokaust iz Drugog svetskog rata Dina i Jovan Rajs nagrađeni su Ordenom srpske zastave trećeg stepena, dok je manastir Sveti Prohor Pčinjski dobio Sretenjski orden prvog stepena, a Dušan Čkrebić, nekadašnji visoki državni i partijski funkcioner koji je kao predsednik Predsedništva Srbije 1984. među najzaslužnijima za nastavak izgradnje hrama na Vračaru, dobio je Sretenjski orden prvog stepena. Isti orden dobilo je i Srpsko lekarsko društvo, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Narodno pozorište Niš, Narodno pozorište Užice, Galerija Matice srpske, Srpska književna zadruga i Srpska čitaonica u Irigu, kao i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine.

 

 

Klinika za pulmologiju KC Srbije, koja postoji 90 godina, dobila je Sretenjski orden trećeg stepena, kao i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković. Džonu Kapelu, predsedniku fondacije Halijard, uručen je orden Karađorđeve zvezde prvog stepena, dok su predstavnik srpske dijaspore na Kipru Stanislav Janković, predstavnik srpske dijaspore u Švajcarskoj Mićo Vukić i predstavnik srpske dijaspore u SAD Branko Tupanjac dobili ordene Karađorđeve zvezde trećeg stepena.

Isti orden dobili su i Senka Crevar, zaposlena u OŠ "Gvozd" u Vrginmostu, učiteljica srpskog jezika i kulture koja obavlja dužnost v. d. upravnika biblioteke i čitaonice "Simo Mraović Gvožd".

Holivudski glumac Džoni Dep nagrađen je Zlatom medaljom za zasluge, kao i producent Rem Bergman, KST, istaknuti prevodilac, novinar i pedagog za japanski jezik i književnost mr Hiroši Jamasaki Vukelić i srpski istoričar i političar Predrag Marković.

Džoni Dep

Holivudski glumac Džoni Dep se obratio nakon što mu je predsednik Vučić uručio Zlatnu medalju za zasluge.

- Ovo je izuzetan trenutak za mene. Dragi gospodine predsedniče i svi prisutni, narode Srbije, ovo je izuzetna čast za mene. Srbija je jedna izuzetna zemlja i vi ste jedan izuzetan narod. Srbe, sam upoznao preko Emira Kusturice, izuzetnog čoveka sa kojim sam blizak prijatelj, kod koga sam često dolazio i gledao njegovu decu kako rastu. Njegova porodica postala je i moja porodica - rekao je Džoni Dep.

On je govorio i o svom projektu, odnosno snimanju filma u Srbiji.

Dep se zahvalio na odlikovanju i istakao da je ponosan na orden za Zlatne medalje za zasluge koji je dobio.

Posthumno odlikovani Đeneral Veljko Radenović, Dušan Duda Ivković, Miroslav Lazanski i mnogi drugi zaslužni građani

Posthumno su odlikovani general Veljko Radenović, košarkaški trener Dušan Duda Ivković, pijanista i bivši direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, književnik Radovan Beli Marković, modna kreatorka Mirjana Marić, pevač Marinko Rokvić, pevačica Merima Njegomir, glumac Nenad Nenadović i novinar Miroslav Lazanski.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Ana

15.02.2022 19:15

A dr.Danica Grujičić, žena borac za živote