JAKI SU SAMO NA REČIMA: EU ništa nije preduzela po pitanju referenduma na Kosovu, a sada od Beograda i Prištine zahtevaju ovo!
Alo/ Ilustracija

”Iako u okviru dijaloga Beograda i Prištine nema sporazuma o organizovanju srpskih izbora na Kosovu, očekujemo da strane počnu pregovore o međusobno prihvatljivim modalitetima za glasanje Srba na Kosovu na budućim srpskim izborima. EU je spremna da im pomognemo u tim pregovorima”, poručio je Stano.

“Gubimo bitku protiv Vučića…” - Alo.rs

Peter Stano je, odgovarajući na pitanje Tanjuga o mogućnostima EU da utiču na vlasti u Prištini da omoguće glasnije Srbima na teritoriji KiM, oceni da je ”stav EU bio jasan od početka”, ali da je za sprovođenje te operacije bio neophodan pristanak obe strane i Beograda i Prištine.

Portaarol EU je na pitanje Tanjuga da li EU ima na raspolaganju druge instrumente sem verbalnih poziva Prištini na saradnju, a koje kosovske vlasti zanemaruju, oceni da EU ”ima uticaja” i to kroz evrointegracione procese.

”Na kraju Kosovo je to koje želi da pristupi EU, a za to postoje jasni kriterijumi koji se odnose na vrednosti i standarde koje ako neko od partnera ne poštuje ne može ni da očekuje da napreduje na EU putu”, kaže Stano.

Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Stano naglašava da proces nije u zastoju i da se angažman EU po tom pitanju odvija svakodnevno sa Srbijom, Kosovom, ali i sa SAD i drugim međunarodnim partnerima

”Činjenica da nema dijaloga na visokom nivou nije dokaz da je dijalog stopiran, a posao odložen. Kada se stvore uslovi organizovaćemo novi sastanak ili pregovarača ili premijera odnosno predsednika”, kaže Stano.

U odgovoru Tanjugu on zaključuje da je napredak u dijalogu Beograda i Prištine kome posreduje EU neophodan ” što je pre moguće”.

”To nije potrebno nama već je potrebno za dobrobit naroda na Kosovu i u Srbiji”, zaključio je Stano.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading