BAHATO! PRIŠTINA POKUŠALA DA USKRATI PRAVO DA SE IZJASNE NA REFERENDUMU: Srbi glasali uprkos Kurtijevoj zabrani!
Foto: Tanjug

Lusiji, njenim komšijama, baš kao i ostalim Srbima sa Kosmeta, nerazumna Priština uskratila je pravo da se u svojim sredinama izjašnjavaju o promeni najvećeg pravnog akta države Srbije.

VARHELJI O REFERENDUMU Birači podržali promenu Ustava radi jačanja nezavisnosti pravosuđa

Da će situacija biti napeta postalo je jasno još u subotu posle podne, pogotovu uveče, kada su se na magistralni putevima koji vode ka severu Kosova i Metohije pojavili brojni pripadnici ROSU. Pretresali su automobile i zastrašivali srpski narod. Ista situacija bila je i u nedelju u ranim jutarnjim satima kada su se ispred biračkih mesta pojavili policajci u uniformi i civilu. Petnaestak bornih vozila ROSU satima je bilo parkirano na teritoriji Severne Mitrovice u mestu Malo Rudare.

Policajci su nadgledali srpski narod koji se okupljao ispred Tehničke škole u Severnoj Mitrovici. Ubrzo su stigli i predstavnici Srpske liste, najjače srpske stranke na Kosmetu.

DRUŠTVO SUDIJA SRBIJE POZDRAVLJA PROMENE USTAVA Građani su omogućili izgradnju boljeg institucionalnog okvira za sudstvo i tužilaštvo

 - Srbi sa KiM ne žele da ih neko tretira kao građane drugog reda, već da svi imaju jednaka prava. Kako se Priština bude ponašala prema nama, tako će i Srbija prema njima - kazao je Rakić ispred Tehničke škole u Severnoj Mitrovici čija su vrata bila zaključana. Srpski gradonačelnici obavili su razgovore sa sugrađanima koje je pogodila odluka Prištine da im zabrani demokratsko pravo da odlučuju o svom životu.

Alo/M.J.

 

 

- Opredeljeni smo za mir, ali smo uznemireni. Upozoravamo Prištinu i međunarodnu zajednicu da će odluka o zabrani referenduma proizvesti nesagledive posledice koje će na Severu KiM dovesti do uvođenja reciprociteta prema Prištini u svim oblastima koje Priština negira Srbima - rekao je Rakić, i dodao da će izbori koji su planirani za 3. april sigurno biti održani i na Kosmetu.

Od ranog jutra ispred biračkih mesta na kojima je trebalo da se izjašnjavaju o predlogu promene Ustava bili su i Srbi u Goraždevcu, Gračanici, Novom Brdu, Štrpcu…

Meštani Goraždevca poručili su da izražavaju zabrinutost zbog uskraćenog prava da se izjasne na referendumu i da su se samoinicijativno okupili da izraze nezadovoljstvo jer su im sva ljudska prava ugrožena.

DRAGANE, SRAM TE BILO! Vučić o Đilasovoj zloupotrebi ubistva Olivera: Nisu ga ni poznavali dok je bio u zatvoru!

Brojnim transparentima srpski narod poslao je poruke Prištini, međunarodnoj zajednici i celom svetu. Još jednom su pokazali da neće samo ćutati i poginjati glavu pred terorom i nepravdom.

Šikaniranje srpskog naroda konstantno se dešavalo i na putnim pravcima koji vode ka administrativnim prelazima Merdare, Končulj, Jarinje i Brnjak. Na tim putnim pravcima tzv. Kosovska policija zaustavljala je automobile u kojima su bili Srbi koji su krenuli ka Novom Pazaru, Raški, Kuršumliji i Vranju da bi se u tim opštinama izjašnjavali o promeni Ustava.

Komentari (0)

Loading