AMERIKA i TURSKA NAORUŽAVAJU ALBANCE Priština preti novim oružjem
FOTO: EPA Valdrin Xhemaj

Deo vojne opreme Priština je kupila dok je većinu dobila od SAD i drugih svojih mentora. Zamenik ministra odbrane u Prištini Šemsi Silja rekao je da se takozvano „Kosovo naoružava da bi država odgovorila na pretnje koje dolaze iz Srbije“.

Pretnju oružjem Silja je ponovio više puta, a onda je otkrio koje su to zemlje koje naoružavaju Prištinu.

RUSIJA POKREĆE PITANJE KOSOVA I METOHIJE Putin tresnuo rukom i rekao: To nema cenu!

- Naši najveći partneri za kupovinu oružja su SAD, Hrvatska, Turska i još nekoliko zemalja. Spremamo se za odbranu nakon naoružavanja iz Srbije. S obzirom na tekuće pretnje iz Srbije, naoružani smo adekvatnim oružjem koje reaguje na ovu situaciju. Odgovorićemo adekvatnim naoružanjem koje situacija zahteva. Ne kupujemo ofanzivno oružje, ali radimo danonoćno na zaštiti naše teritorije i stanovništva - zapretio je Silja, i dodao da Priština sledi politiku Amerike od koje prepisuje i model naoružavanja. U ovoj godini planirana su 52 miliona evra za kupovinu oružja - istakao je on.

Pored Amerike, Priština veliku količinu naoružanja nabavlja i od Turske.

Vojni analitičar Vlade Radulović rekao je za „Sputnik“ da Turska prednjači u naoružavanju takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga.

Monstrum ponovo iza rešetaka!

- Turska je jedan od strateških partnera Kosovskih bezbednosnih snaga gledano u tom segmentu pored Nemačke, Velike Britanije i Amerike. Turci su do sada u ovoj oblasti pokrivali dva segmenta, jedan u oblasti edukacije pripadnika КBS-a i drugi koji se ticao različitih donacija - naveo je on i dodao da je zvanična Ankara prištinskim oficirima omogućila i vojne obuke, posebno za pilote.

КBS su u proteklih nekoliko godina od Ankare nabavljale uglavnom laka oklopna vozila. Turska je Prištini dopremila 14 vojnih vozila tipa „BMC vuran 4k4“. Ovi oklopnjaci pružaju zaštitu od mina i imaju prednju i zadnju kameru, sistem automatskog gašenja požara, funkciju centralnog podešavanja pritiska guma, opciju automatskog daljinskog upravljanja, klima-uređaje i u potpunosti su blindirana.

KORONA KOSI PRIŠTINU Bacila grad na kolena

Priština planira da nabavi i samohodne bacače kalibra 12 milimetra. Ankara i Priština mesecima vode pregovore i o lakim prenosnim i protivoklopnim PVO sistemima koje lažna država Kosovo želi da kupi.

ATF Od SAD dobili oklopna vozila, stižu helikopteri i dronovi

Pre pet meseci SAD su Prištini isporučile borbena oklopna vozila, model M117. Glavna karakteristika ovih bornih vozila je otpornost na mine. Upravo zato najčešće ga je vojska SAD koristila i Avganistanu i Iraku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Sasa

13.01.2022 08:12

Slobodno ih naoruzajte..kad se to desi..odmaknite se od njih...a oni ce opet da kukaju i cmizdre