RUSIJA POKREĆE PITANJE KOSOVA I METOHIJE Putin tresnuo rukom i rekao: To nema cenu!
Foto: Alo!

Pitanje kosovske nezavisnosti juče je istakla portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, reagujući na stav američkog sekretara Entonija Blinkena koji je pre toga naglasio da je nedopustivost nasilne promene granica jedan od američkih ciljeva tokom pregovora sa Rusijom.

ZLOSLUTNO TUTNJANJE RATNIH BUBNJEVA Amerika: Nema mesta za kompromis sa Rusijom

"Da li smo dobro razumeli da Vašington više ne podržava suverenitet Kosova i ne protivi se povratku Sirije u Arapsku ligu", ironično je prokomentarisala Zaharova. 

Ovom izjavom, kako smatra Živadin Jovanović, Zaharova zapravo podseća Blinkena da je Amerika, u poslednjih 30 godina, bila lider u kršenju međunarodnog prava, kao i da su nakon NATO agresije 1999. godine širom sveta imali čitav niz sličnih nelegitimnih akcija sa osvajačkim ciljevima.

Njegov kolega, iskusni diplomata Vladislav Jovanović slaže se da Rusija, tokom pregovora sa Amerikom, neće propustiti priliku da podseti na isvoje istorijski interese na Balkanu. Možda, kako navodi, usledi neka ponuda i kontraponuda. 

"Uključenost Rusije u dešavanja na Balkanu traje dva veka, od poraza Otomanskog carstva u Rusko- turskom ratu i potpisivanja Kučukkainardžijskog mira 1774. Ne može danas neko da izbriše i da kaže da nemaju ništa da traže na Balkanu", navodi on sagovornik. 

PUTIN POKAZAO GDE IM JE MESTO Nakon brze pobede jedinice ODKB napuštaju Kazahstan

Živadin Jovanović smatra da je odavno jasno da se Zapad ponaša licemerno pokušavajući da nametne pravila koja štite isključivo njihove geopolitičke interese. On navodi da Zapad konstantno kritikuje Rusiju i druge zemlje zbog navodnog kršenja međunarodnog prava i širenja malignog uticaja, a oni su osmislili i nametnuli politiku nepoštovanja normi i grubog kršenja osnovnih principa međunarodnog prava. Za njih ta pravila koja propagiraju, kako navodi, očigledno ne važe.  

"Jednostavno mislim da smo ušli u fazu kada se nalazimo na tački preokreta od unipolarnog svetskog poretka ka postizanju multipolarnog sistema u kome se otvara prostor za demokratizaciju međunarodnih odnosa i ravnopravnost velikih i malih država", dodaje Živadin Jovanović i kaže da izjave Blinkena i Zaharove pokazuju koliko su ti razgovori teški. 

Navodi da nema sumnje će se i ubuduće tokom pregovora pominjati Kosovo kao paradigmu evropskog i svetskog poretka jer je nemoguće graditi ništa novo dok se ne iskristališu stavovi o greškama u prošlosti. 

"Upravo primer Kosova i Metohije odslikava tu ekspanzionističku prirodu Zapada. Intervencionizam  je najupečatljivija osobina multinacionalnog korporativnog sistema na čelu sa SAD. Taj sistem počiva na grabežu, otimačine, bez pohlepe, a jedino merilo ispravnosti je profit. Za njih nema zabranjenog ponašanja ukoliko ono donosi korist", naglašava on i dodaje da se plaši da zapadne sile neće prezati čak ni od upotrebe nukleranog oružja kako bi zadržali prevlast na globalnoj sceni. 

UNIŠTIĆE IH Ovo je poslednje Putinovo upozorenje zapadu

Vladislav Jovanović dodaje da su Balkan i centralna Azija jedan od interesa Rusije koja neće dozvoliti da se stvaraju ranjive tačke izazvane putem raznih "revolucija". On se slaže da će kosovski problem pominjati tokom pregovora dve najveće svetske sile jer Amerikanci tu nemaju šta da kažu u svoju odbranu. Kada je u pitanju ovaj slučaj, kako navodi, argumentacija SAD i NATO je besplodna, a Rusi to koriste.

Naš sagovornik objašnjava da američko-ruski pregovori predstavljaju borbu za kontrolu u trouglu Amerika- Rusija- Kina. 

"Odnosi snaga u tom trouglu i prevlast koju bi jedna od tih sila mogla da dobije uticaće svakako na međunarodne odnose u celini. Pošto je Amerika procenila da joj je od dva protivnika Rusija manje nesvladiva pokušava da je zaposli susednim i unutrašnjim problemima. Tako onemogućuju da Rusija  igra ulogu jedne od najvećih sila u ostatku sveta", navodi Vladislav Jovanović.

Dodaje da ruska država mora da se štiti od ofanzivnog širenja Zapada navodeći da je to poziv na odbranu "koja nema cenu".  Rusija je, kako podseća, više puta naglasila da se rat neće voditi na njenoj teritoriji, čak i ukoliko taj sukob bude namenut. Takođe, kako navodi, cilj Amerike je da prevede Rusiju na svoju stranu, ali ne kao partnera, što je dugotrajan i veoma neizvestan proces.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading