NOVI POKUŠAJ PONIŽENJA NAŠEG NARODA Kurti bi Srbe da tretira kao dijasporu!
Foto: Tanjug

Iako su godinama unazad Srbi na KiM imali priliku da glasaju izlaskom na lokacije za glasanje koje organizuje OEBS, onako kako je to predviđeno Rezucijom 1244, Kurti sada želi da se ogluši o to i poruči Srbima da su u rođenoj državi oni postali dijaspora.

Licemer Zoran Drakulić! Finansijer i funkcioner DSS koji je doveo "Rio Tinto" priča da ne smemo da dajemo resurse strancima - Alo.rs

Aljbin Kurti je u više navrata nedvosmisleno poručio da neće dozvoliti da Srbi sa Kosova i Metohije budu u prilici da iskoriste svoje građansko i demokratsko pravo na referendumu i da proces izjašnjavanja neće biti moguće organizovati na način kako je to do sada godinama rađeno.

- Vlada Kosova se ne slaže sa namerom Srbije da održi referendum na Kosovu 16. januara zato što smatramo da je to u suprotnosti sa zakonom i našim ustavom - rekao je Kurti.

On tu svoju poziciju ni do danas nije promenio, uprkos i svim insistiranjima ambasadora zemalja Kvinte.

Prethodnih dana su se u albanskim medijima pojavile informacije da je Vlada takozvanog Kosova navodno spremna da dozvoli Srbima glasanje na referendumu, ali isključivo putem pošte ili preko nepostojeće "Kancelarije za vezu Srbije sa Kosovom".

Sednica SNS: Četiri važne teme na stolu, doneta važna odluka - Alo.rs

Iza ove opasne formulacije, krije se nova velika prevara Kurtija koji sada pokušava da natera Srbe sa KiM da na referendumu glasaju kao da su dijaspora!

Na taj način želi da ih natera da se odreknu svoje zemlje i Srbiju tretiraju kao "drugu državu".

Funkcija oficira za vezu, koji je lice isključivo zaduženo da olakša i ubrza komunikaciju dve strane i pomogne u implementaciji postignutih sporazuma, sada pokušava netačno da se predstavi kao nekakvu Kancelariju ili diplomtsko predstavništvo, što oficir za vezu ni formalno ni suštinski nije ni po jednom postignutom sporazum.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun ističe da takozvani premijer Kurti radi po zakonima lažne države.

- Ne obazire se na rezoluciju 1244, ni na Briselske sporazume, tera po svome. Nemamo mogućnosti da ga nateramo da prestane sa ograničavanjem ljudskih prava i sloboda našeg naroda. Mi možemo da vršimo pritisak preko međunarodne zajednice, a da li ćemo uspeti u tome to je pitanje. On želi da onemogući glasanje na biračkim mestima na kojima su do sad Srbi glasali. To je njegova samovolja. Jednostavno ne poštuje ni volju ni interese srpskog naroda, i ne želi da Srbija na bilo koji način bude prisutna na Kosovu i Metohiji - istakao je Drecun.

Vučić: Važno je da odlučuju eksperti

Srpska napredna stranka (SNS) pozvala je građane da izađu na predstojeći referendum, 16. januara, na kojem će se izjašnjavati o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa.

Na zvaničnom instagram profilu stranke objavljen je spot u kojem se ističu reči predsednika Aleksandra Vučića koji je poručio da to nije partijski, niti politički referendum i da je važan za budućnost zemlje.

"Važan je zbog toga što mi moramo da kažemo sebi hoćemo li da nastavimo svoj evropski put. Hoćemo li zaista da pokušamo da imamo nezavisno pravosuđe i samostalno tužilaštvo?", naveo je Vučić nedavno.

Vučić je istakao da je važno da se izmesti pravosuđe i rad tužilaštva iz svih državnih organa, a da eksperti, ljudi koji imaju poverenje sudija, tužilaca, budu ti koji će da odlučuju o postavljenjima najvažnijim u našem pravosuđu.

Uskoro Opširnije na Alo.rs

Komentari (0)

Loading