"JA BRANIM INTERESE SRBIJE!" Branbić o protestima lažnih ekologa: Mi nismo ni doveli Rio Tinto, niti im davali dozvole!
Slika ekrana

Brnabić je na temu protesta samozvanih ekologa rekla da oni koji protestuju su oni čiji su kumovi prodavali zemlju Rio Tintu.

- 2004. je stupio na snagu sporazum sa Velikom Britanijom o međusobnoj zaštiti investivicija on štiti investiciju Rio Tinta. 2006. godine su promenili zakon o rudarstvu kako bi uveli izmenu pricip kontinuiteta, a to znači da onaj ko istražuje i to radi u skladu sa zakonom ima ekskluzivno pravo na ekspolataciju, ranije to nije bilo tako. Time su osigurali da RT ima pravo na eksploataciju - rekla je premijerka i dodala da su 2012. godine kada je ministarstvo životne sredine Olivera Dulića iz DS tome sudelovali i Đilas,Tadić, Jeremić, Mlađan Đorđević i Zelenović.

- Da sutra dođe do međunarodne arbitraže ja branim interese Srbije. Ono što jeste ostalo kao velika stvar to je da ukoliko studija proceni da ima negativan uticaj mi možemo da odustanemo. Do studije procena nismo stigli, jer oni od nas nisu dobili rešenje o ekspoatacionom pravu, koje je zaustavio Vučić - objasnila je Brnabić i dodala da nema ugovornih obaveza osim dozvola koje su izdavane do 2013. godine.

- Ništa se više neće raditi dok ne vidimo šta ćemo da radimo u dogovoru sa meštanima. Vlada je blizu toga da kaže da nemamo problem, nismo mi doveli RT, davali im dozvole. Jedino što smo mi radili je da smo im rekli da neće moći da izvoze to iz Srbije, kako bismo zaposlili ljude i poprqavili BDP - istakla je Brnabić, i rekla da su 2017. godine potpisali sporazum o razumevanju u kojem se traži da se poštuju svetski standardi. Šta će da se dešava sa litijumom je deo nacionalne debate. - poentirala je Ana Brnabić.

Premijerka je još jednom dodala da su protesti politički inspirisani kao i da se zahtevi nižu iako su prethodni ispunjeni. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (7)

Loading
stevo

10.01.2022 00:39

Rio Tinto je jos od 2004 u Srbiji i znamo ko ih je tada doveo u Srbiju,a sad se isti ti ogradjuju od ove kompanije..Licemerno

Деа

10.01.2022 08:25

Ана је скроз у праву, они нису ни довели Рио Тинто да би било шта урадила!

zaklina

10.01.2022 08:30

Sto se ne pojave oni koji su Rio Tintu sve dali, a ne da napadaju neduzne!

Milo

10.01.2022 08:40

Ne bune se "ekolozi" protiv Rio Tinta nego protiv toga što da oni od toga nemaju nikakve koristi a doveli su ih u Srbiju.

Uroš

10.01.2022 08:41

Upravo tako! Njih je doveo Dragan Đilas.

Anica

10.01.2022 12:42

Bivsa vlast je ta koja je dovela Rio Tinto i davala im sve dozvole ,a sada se bune .

Njanja

10.01.2022 14:03

Smešno je što baš ti koji su doveli taj isti Rio Tinto i dali im dozvole sada organizuju razne lazne ekološke proteste i stoje iz njih podsmevajući se svim građanima Srbije.