PRVA LINIJE ODBRANE: Imperija uzvraća udarac
Vladimir Đukanović - Privatna arhiva

Monopol koji su u ovoj oblasti izgradili Gugl, Fejsbuk, Amazon, Tviter uveliko je počela da se ljulja činjenicom da je kineski Tik-tok postao ubedljivo društvena mreža br. 1. No, to je ipak mreža za mlađu populaciju, što bi se reklo za tinejdžere, međutim ostaviti iza sebe Fejsbukov Instagram kao da ne postoji, i to za vrlo kratko vreme, svakako je za poštovanje. Ipak, ono što je nedostajalo čovečanstvu, a to je svakako ozbiljna bitka s mejnstrim društvenim mrežama na kojima se može artikulisati politička ideja i gde su definitivno pomenute mejnstrim mreže držale toliko jak monopol da su mogle bez po muke i tada aktuelnog predsednika SAD, Donalda Trampa, da izbace sa svih mreža kao da ne postoji, na putu je da se promene. Upravo dojučerašnji predsednik SAD, Donald Tramp, svestan šta su mu sve pomenute kompanije priredile tokom njegovog mandata i kako su se ponašale prema njemu tokom kampanje za američke izbore dajući neskrivenu podršku Džou Bajdenu, posebno podstičući nasilje širom američkih gradova protiv Trampovih pristalica i šireći lažne vesti protiv njega, pa sve dotle dok ga nisu izbrisali i zabranili mogućnost Trampovog oglašavanja preko njihovih platformi, odlučio je da se bori tako što pokreće sopstvenu mrežu. Zvanično, od 22. februara Trampov „TRUTH Social” biće platforma na kojoj će moći da se izražava drugačije političko mišljenje od do sada zadatog i ustanovljenog od strane Silicijumske doline koja je zagovarala liberalno-levičarski pogled na svet. Što bi se reklo - imperija uzvraća udarac.

Inače, unutar Amerike javnost odavno vapi za ovako nečim. Dokaz tome su već postojeće platforme, poput GETTR ili GAB koje su za veoma kratko vreme dobile ogroman broj korisnika željnih slobodne diskusije. Recimo, GETTR je nedavno doživeo pravu ekspanziju time što je na toj platformi svoj profil otvorio najpoznatiji potkaster poput Džoa Rogana. Za samo jedan dan dobio je 8,5 miliona pratilaca na toj mreži. Osnovni problem ovih platformi je taj što njihovi vlasnici nemaju tako izdašna finansijska sredstva koja bi im pomogla u borbi protiv Gugla ili Fejsbuka. Početni kapital Trampove mreže, čime je obezbedila izlazak na berzu, jeste neverovatnih milijardu dolara, što je još uvek nedovoljno da bi se adekvatno pariralo pomenutim platformama, ali za početak je solidno i definitivno imaće uspeha. Tim pre jer je Tramp ostavio da svaki korisnik može da donira razvoj mreže, a nema sumnje da će se ogroman broj pre svega Amerikanaca željnih drugačijeg političkog pogleda odlučiti da uplate makar minimalni iznos za donaciju. Očekuje se da će i korisnici širom sveta učiniti slično. Time je Tramp na vrlo pametan način približio korisnike da se osećaju da je to zapravo njihova mreža i da bi mogli da imaju i neki udeo u akcijama iste.

Glavni problem s kojim će se ova mreža suočavati je njeno plasiranje, pošto čovečanstvo i dalje ogromnim delom zavisi od Gugla. Dovoljno je da te Gugl skine sa njegovog „stora”, i praktično ne postojiš, što je recimo prošle godine na svojoj koži osetila društvena mreža Parler koja je za veoma kratko vreme ozbiljno ugrozila Tviter time što su Trampove pristalice po ukidanju Trampovog naloga sa Tvitera masovno prešle na Parler. To je bio inicijalni okidač da se Parler izbriše kao da nikada nije postojao. No, verujem da je Trampov tim pronašao metod kako da doskoči tom problemu. Definitivno, tog 22. februara kada „TRUMP Social” otpočne sa radom počinje nova era u političkim bitkama na interaktivnom nebu širom sveta. Američki izbori za Kongres i Senat dobiće sasvim drugu dimenziju. Naravno, kao i mnogi izbori širom sveta, jer nema dileme da će antiliberalne i antileve političke opcije pronaći svoje mesto pod suncem, gde će slobodno moći da artikulišu svoje političke stavove.

Bitka je počela!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading