EVO KO JE NAMESTIO PRAVO NA ISKOPAVANJE LITIJUMA KOMPANIJI RIO TINTO Strpali pare u džepove, narodu Srbije ostavili da plati odštetu
Facebook/Alo! Ilustracija/J.V.

Ovim rečima predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je mogućnost eventualne međunarodne arbitraže i plaćanje odštete kompaniji Rio Tinto u slučaju da im Srbija zabrani eksploataciju litijuma.

Interesantno, međutim, javnost u Srbiji gotovo da nije upoznata sa izmenama zakona koje je država napravila tokom vlasti Demokratske stranke sredinom dvehiljaditih, a koje su dovele do toga da onaj ko dobije pravo na istraživanje dobija i pravo na eksploataciju.

Pogubne ugovore po Srbiju u vidu zakonske osnove za pravo na eksploataciju kompaniji Rio Tinto ili mogućnost dobijanja odštete uredili su tadašnji predstavnici vlasti Boris Tadić, Dragan Đilas, Vuk Jeremić i ostali predvodnici političke organizacije koja je devastirala našu zemlju.

Naime, Zakon o rudarstvu, originalni iz 1995. i izmene zakona iz 2006. i 2009. godine jasno propisuju eksploataciju i postoji poseban Zakon o geološkim istrazivanjima. Ukidanje tenderske procedure 2006. godine je jasan znak namere za dirigovano davanje eksploatacionih prava.

Kako saznaje redakcija Alo, 2011. godine, tadašnja vlast objedinjuje Zakon o rudarstvu i Zakon o geološkim istraživanjima u jedan zakon i članom 52 prave direktnu i nedvosmislenu vezu između istraživanja i eksploatacije, odnosno prava kontinuiteta ovih procesa.

Prema članu 52 "Nosilac eksploatacije može biti privredno društvo, odnosno drugo pravno lice i preduzetnik, koje je nosilac istraživanja, odnosno korisnik potvrde o resursima i rezervama mineralnih sirovina i geotermalnim resursima, koja se izdaje u skladu sa važećim propisima o klasifikaciji resursa i rezervi, na polju na kome će se obavljati eksploatacija u skladu sa ovim zakonom. Eksploataciju rezervi mineralnih sirovina i geotermalnih resursa mogu da izvode i strana pravna lica pod uslovima i na način propisan ovim zakonom i zakonom kojim se utvrđuju prava stranih lica u pogledu korišćenja dobara od javnog interesa."

Taj zakon donet je pod ingerencijom tadašnjeg ministra Olivera Dulića, a po nalogu vrha Demokratske stranke.

Zakon se donosi paralelno sa strategijom upravljanja mineralnim sirovinama u kojoj su bakar i litijum budućnost Srbije kako tada navode. 

Sve to donosi Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja. To ministarstvo je bilo nadležno za sve dozvole koje su se ticale rada kompanije Rio Tinto, a posebno se ističe plan područja posebne namene kao startni dokument za početak otkupa zemlje.

Pre toga, nikada u istoriji Srbije nije bilo odvojeno rudarstvo od energetike sa sve ekologijom i planovima.

Vučić pokazao šta je bivša vlast potpisala sa kompanijom Rio Tinto

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 1. decembra prošle godine javnosti pokazao dokumenta, odnosno papire i podatke o kompaniji Rio Tinto i raskrinkao šta su predstavnici bivših vlasti potpisivali sa tom korporacijom.

Prvi dokument 2004. godine Ministarstvo energetike donosi rešenje da se Rio Tintu odobrava izvođenje geoloških istraživanja.

Drugi dokument 17.1. 2005. odobrava se istraživanje u okviru proširenih granica.

Treći dokument 26.9.2005. odobrava se izvođenje geoloških istraživanja na teritoriji opštine Loznica.

Četvrti dokiment 15.1.2007. odobravaju se nova istražna polja.

Peti dokument 4.1.2008. nastavak geoloških istraživanja na još devet polja

Šesti dokument 28.8.2008. odobrava se dodatna istraživanja

Sedmi 15.9.2009. Novih osam istražnih tačaka

Osmi 14.4.2011. Nove istražne tačke

Ključni deveti dokument 1. 2. 2012. godine odobrava se izvođenje radova po projektu bušenja kod Loznice.

- Ovo je vreme kada su na vlasti Tadić, Jeremić, Đilas. Ovo je jedini dokument koji dozvoljava bušenje na teritoriji Srbije - naveo je tada predsednik.

Strpali pare u džepove, narodu ostavili da plati odštetu kompaniji Rio Tinto

Na pitanje o rudnicima litijuma u Nemačkoj, predsednik Vučić je danas istakao da postoji plan određenih stranih, ali i domaćih političkih struktura po kome Srbija mora da ostane mala i siromašna, država kojoj je potrebno oduzeti svaku razvojnu šansu. 

On je podsetio da se litijum ne eksploatiše samo u Evropi, već i u Južnoj Americi. U Srbiji ipak, kako kaže "treba da izbije Treći svetski rat zbog litijuma".

- Mi u ovom trenutku, niti imamo želju, snagu, niti smo dobili studiju, tako da se po ovom pitanju ništa neće raditi. Kod Vlade je veliko raspoloženje da se iskopavanje litijuma zabrani, tako da sam možda jedini koji misli drugačije. U svakom slučaju, najsmešniji su oni koji su uzeli novac od Rio Tinta, a onda idu i govore meni nešto. Strpali su 750.000 evra u svoje džepove, reč je o kumu Dragana Đilasa, koji je prodao kuću, uzeo pare od Rio Tinta, a sada od nas traži da od svega odustanemo - istakao je predsednik.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading