NERASKIDIVA VEZA Srbija nesebično pomaže razvoj Republike Srpske - Vučić: Iako živimo u različitim državama, uvek pripadamo istom, srpskom narodu!
Shutterstock/SariMe

 

Česti susreti najviših zvaničnika Srbije i Republike Srpske, koje političko Sarajevo uglavnom kritikuje i osporava, nisu jedini dokaz čvrste i neraskidive veze između Srbije i Republike Srpske. Osim dobrih odnosa političkih rukovodstava, koji su, prema opštim procenama, dostigli najviši nivo, o postojanju tesne, bratske saradnje i povezanosti svedoče i mnogi drugi konkretni primeri, od izuzetne važnosti za razvoj Republike Srpske i bolji život njenih građana. Dokaz su mnogobrojni razvojni i infrastrukturni projekti koji su izgrađeni ili se grade u Republici Srpskoj uz finansijsku pomoć Vlade Srbije.

Predsednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić kaže da ne postoji ni grad ni opština u Srpskoj (ima ih 63), počev od Banjaluke kao najveće, pa do Istočnog Mostara kao najmanjeg, u kojima Vlada Srbije nije na određeni način, prvenstveno finansijski, podržala realizaciju nekog od projekata.

„Samo u poslednje tri godine Srbija je za izgradnju infrastrukturnih objekata širom Republike Srpske izdvojila iz svog budžeta više od 53 miliona evra. U istom tom periodu grad Istočno Sarajevo, koji je nikao na ledini i u kom žive uglavnom proterani sarajevski Srbi, dobio je oko dva i po miliona evra”, kaže Ćosić za „Politiku”.

NERASKIDIVA VEZA Srbija nesebično pomaže razvoj Republike Srpske - Vučić: Iako živimo u različitim državama, uvek pripadamo istom, srpskom narodu!

Jutjub/Lens

 

Jedan od važnijih projekata koje je u celosti finansirala Vlada Srbije, sa oko milion evra, jeste Trg Republike Srbije, koji je otvoren u oktobru 2020. godine u centru opštine Istočno Novo Sarajevo.

„Zahvaljujući razumevanju i pomoći iz Beograda, završeni su i određeni projekti i u preostalih pet opština koje su u sastavu Istočnog Sarajeva. U Palama, na primer, rekonstruisana je jedna saobraćajnica, dovršena je izgradnja Spomen-obeležja poginulim borcima s područja opštine Istočna Ilidža i obnovljena zgrada jedne osnovne škole u opštini Trnovo”, kaže Ćosić, koji je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Finansijska pomoć Vlade Srbije, prema njegovim rečima, „ugrađena” je i u određene projekte u opštinama Sokolac i Istočni Stari Grad.

Uporedo dok je u gradovima i lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj pomagala izgradnju mostova, školskih objekata, obdaništa, bolnica, putne i kanalizacione infrastrukture, Srbija nije zaboravila ni Srbe u četiri povratničke opštine u Federaciji BiH. Početkom 2020. godine, na primer, u većinski srpskom Drvaru otvoren je, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, proizvodni pogon „Jumka” iz Vranja, u kojem danas radi oko 100 žena. Srbima u Drvaru on je tada poručio da „na Srbiju uvek mogu da računaju i da ništa ne može da bude granica jer, iako živimo u različitim državama, uvek pripadamo istom, srpskom narodu”.

NERASKIDIVA VEZA Srbija nesebično pomaže razvoj Republike Srpske - Vučić: Iako živimo u različitim državama, uvek pripadamo istom, srpskom narodu!

Instagram

 

Nedavno je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, zajedno sa Arnoom Gujonom, direktorom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, srpskim povratničkim porodicama u Bosanskom Petrovcu (Unsko-sanski kanton) uručio ugovore o donaciji 35 steonih junica. Istu tu donaciju dobilo je i nekoliko bošnjačkih porodica.

„Nastavićemo da pomažemo Srbima u Bosanskom Petrovcu, ali i u Drvaru, Grahovu i Glamoču. Pomagaćemo i njihovim komšijama Bošnjacima. To je ono što je naša regionalna politika”, rekao je tada Selaković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (13)

Loading
Mirjana

03.01.2022 21:45

Nasa zemlja je pre svega humana zemlja, pomaze okolnim zemljama koliko moze, siri i jaca svoja prijateljstva

Zeljko

03.01.2022 22:32

Srbija i Republika Srpska žive i rade kao jedno, jer to su sve Srbi, naš narod.

Mileva

04.01.2022 00:24

Ma gde živeli, ma gde bili rođeni, koreni sa Srbijom njenim Srbima su neraskidivi.

Marijana

04.01.2022 06:29

Ono što je velika istina da odnosi Srbije i RS nikada nisu bili bolji. Ma gde živeli, ma gde bili rođeni, koreni sa Srbijom njenoj braći su neraskidivi.

Lile

04.01.2022 09:02

Potrebno je pomoci i ulagati sa idejom da svima bude dobro

Olja

04.01.2022 09:07

Srbija i treba da pomaže Republici Srpskoj jer smo mi jedna narod bez obzira što živimo u različitim državama.

Gorana

04.01.2022 09:16

Srbija svima pomaze koliko moze, sve je to srpski narod!

Rajko

04.01.2022 09:22

Mi smo svi jedan narod i bitno je da se ravnomerno razvijamo i pomažemo.

sasa

04.01.2022 09:25

Dva naroda su u neraskidivim vezama i uvek cemo biti podrska jedni drugima

Lora

04.01.2022 10:41

To tako i treba! Kada se zemlje međusobno pomažu, jačaju se odnosi i saradnja.

Feliks

04.01.2022 11:29

Srbija je zemlja koja voli svoje susede, uvek je puna ljubavi!

maki

04.01.2022 12:19

Srbija podržava i pomaže Republiki Srpskoj,dve države koje i treba tako da funcionišu.

Žarko

04.01.2022 12:34

Srbija će uvek biti uz svoj narod u Republici Srpskoj.