MILANOVIĆ ODUSTAO OD PUTA: Huškačka atmosfera u BiH opasna za sigurnost
Alo

Ovaj potez u regionu je izazvao veliku pažnju i brojne komentare.

U kratkom saopštenju Kabineta predsednika nisu data nikakva dodatna objašnjenja, niti informacija kakve su to bezbednosne pretnje koje bi predsednika Milanovića dočekale u BiH. Kabinet predsednika Hrvatske saopštio je samo da se zbog bezbednosnih razloga otkazuje poseta Zorana Milanovića BiH, gde je on trebalo da prisustvuje obeležavanju 28. godišnjice humanitarnog konvoja „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“.

Pozivi medija na nasilje

„Jutarnji list“ iz drugih izvora saznaje da je odluka da ne ide na godišnjicu humanitarnog konvoja isključivo Milanovićeva, a Bezbednosno-obaveštajna agencija (SOA) na sto mu je samo dostavila informacije da u BiH ne bi bio lepo dočekan.

- Odluka se temelji na proceni Kabineta predsednika, a činjenica je da u medijima u BiH prevladava huškačka atmosfera. Isto tako jeste činjenica da se na putu kojim je prolazio humanitarni konvoj „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“ nalaze mešovita naselja, kao i naselja s isključivo bošnjačkim stanovništvom - rekao je sagovornik „Jutarnjeg“ upućen u ovu situaciju.

Jezik brži od pameti

Milanoviću nisu skloni komentatori, a lepih reči za njega nema ni u komentarima na društvenim mrežama. Čak se govori da bi hrvatskog predsednika trebalo dočekati, odnosno upriličiti mu gostoprimstvo na isti način na koji je bilo upriličeno 2015. godine predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Srebrenici kada je na nega bio izvršen atentat - bio je izviždan i zasut kamenjem.

Među komentarima bili su i oni da je „Bosna veštačka tvorevina, nasilno stvorena, „BIH bure baruta! Najveći problem su Bošnjaci jer Srbi i Hrvati bi se još dogovorili oko podele Bosne!“. Neki od čitalaca portala 24sata.hr primećuju: „Nisi dobrodošao u Austriju, Mađarsku, sad u BiH, da o Srbiji i ne govorimo, gde ti je kraj? Kad je jezik brži od pameti“, ali je bilo i onih koji smatraju da bi EU trebalo da reaguje „Valjda će EU sada konačno reagovati i uhapsiti sina zločinca Izetbegovića i ostale koji zveckaju oružjem!“.

Skretanje pažnje

„Jutarnji“ ocenjuje i da je negativnom stavu bošnjačkog korpusa prema njemu pridoneo sam Milanović svojim izjavama o Srebrenici, odnosno „gradiranju“ genocidnosti zločina koji je tamo počinjen nad Bošnjačkim stanovništvom. Premda je kasnije Milanović dodatno objašnjavao svoju izjavu, a nedavno ga je čak branio i premijer Andrej Plenković, očigledno je ostao utisak kako predsednik Hrvatske umanjuje težinu zločina, a to mu, naravno, zameraju u BiH.

Jedan od sagovornika „Jutarnjeg“ ističe kako je negativna atmosfera usmerena prema Milanoviću uzavrela i zbog toga što Bošnjacima odgovara skretanje pažnje s izbornog zakona. Sigurno je, kaže, da im je draže govoriti o Srebrenici nego o potrebi izmene izbornog zakona i ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, odnosno pravu Hrvata da sami izaberu svog predstavnika.

- Predsednik Milanović je mogao prihvatiti rizik i otići u BiH, ali se nije na to odlučio - kaže izvor, napominjući kako je tom odlukom zapravo svima olakšao situaciju.

HNS ima razumevanja

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH izrazio je žaljenje zbog otkazivanja posete predsednika Zorana Milanovića središnjoj Bosni ocenjujući da imaju razumevanja za to jer su višemesečna napetost i političke krize, govor mržnje i sukobljavanja stvorili nesigurnu atmosferu u toj zemlji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading