PREMIJERKA BRNABIĆ IZ BRISELA Otvaranje klastera važna prekretnica za Srbiju
Alo

 

Izjave za medije nakon konferencije

Premijerka je istakla da se mora raditi mnogo više i bolje i da se nadamo otvaranju klastera 3 naredne godine.

- Ovo je vrlo važna prekretnica za Srbiju. Danas smo otvorili klaster 4, a u okviru njega četiri nova poglavlja. Ovo nas sada dovodi do 22 nova otvorena poglavlja. Veliki je uspeh na kom želim da čestitam svim građanima Srbije, svim članovima Vlade i predsedniku Srbije, jer je pokazao izuzetnu podršku u ovom procesu - rekla je Brnabić.

- Ovo je nama ogromna motivacija za dalje. Nastavljamo naše reforme na evropskom putu, kako bi ojačali našu državu i kako bi ovaj evropski put iskoristili da naši građani imaju bolji život. Hvala državama članicama EU i EK na podršci i razumevanju. Pokazali su da su otvoreni, vide, spremni da saslušaju i nagrade ono što smo uradili i samim tim je ovo velika motivacija da nastavimo brže, da radimo bolje i da imamo veće rezultate. Nadam se da ćemo u 2022. godini otvoriti klaster 3.

PREMIJERKA BRNABIĆ IZ BRISELA Otvaranje klastera važna prekretnica za Srbiju

Alo

 

- Naš dalji fokus je reforma u oblasti vladavine prava, ali i reformama u oblasti zaštitne životne sredine. 

- Naši prioriteti ostaju regionalna stabilnost, dijalog sa Prištinom, ekonomija. Očekujem da naš rast ove godine bude veći od 7, čak 7,5%. Imamo dobar oporavak, značajan rast.

- Još jednom zahvalnost Sloveniji na uspešnom predsedavanju. Nama je ovo mnogo značilo, zahvaljujem se državama članicama EU, EK, komesaru Verhelju, predsednici EK Ursuli fon der Lajen.

Podsetimo, Međuvladinina konfrencija EU Srbija počela je nešto posle 8.00 časova u zgradi Saveta EU u Briselu.

Na konfrenciji se razmatralo o dosadašnjem napretku Srbije u pocesu pristupnih pregovora i otvoren klaster 4 koji obuhvata 4 pregovaračka poglavlja iz oblasti Zelene agende i održive povezanosti.

Delegaciju Srbije predvodi premijerka Ana Brnabić i ministar evropskih integracija, Jadranka Joksimović.

Ispred Saveta EU, konfrencijom predsedava slovenački državani sekretar, Gašper Dovžan, a Evropsku komisiju predstavlja komesar za proširenje, Oliver Varheji.

Srbija je do sada, po staroj metodologiji pregovora o pristupanju, otvorila 18 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Nakon današnje Međuvaldine konfrencije, Srbija će imati otvorena 22 poglavlja od ukupno 33, podeljinih u šest klastera.

Na prethodnoj Međuvladinoj konferenciji, održanoj krajem juna u Luksemburgu konstatovano je da Srbija formalno, po novoj metodologiji, već ima otvoren prvi tzv fundamentalni klaster koji se tiče vladavine prava, funkcionisanja demokratskih institucija i ekonomskih kriterijuma.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading