Vučević: Otvoren naučno-tehnološki park u Novom Sadu, za godinu dana biće završen objekat Instituta Biosens
Instagram

Nakon toga zvaničnici su uručili ugovore za prvih 20 instituta, firmi i startap kompanija koje će se useliti u Naučno-tehnološki park Novi Sad.

Prema rečima direktora NTP-a  Nebojše Drakulića, ugovori su uručeni i Institutu za veštačku inteligenciju i Institutu BioSens. Kako je naglasio, Park je zvanično otvoren čime je ostvaren san generacija studenata i profesora.

Vučević: Otvoren naučno-tehnološki park u Novom Sadu, za godinu dana biće završen objekat Instituta Biosens

Instagram

 

- Ovo je projekat budućnosti, najbolja moguća kombinacija nauke, znanja i ekonomije, simbol četvrte industrijske revolucije. Izuzetno je važno što će pored velikih svetskih kompanija, ovde svoje mesto imati i male stratap kompanije. Grad i Pokrajina će sledeće godine uložiti 300 miliona dinara u izgradnju moderne saobraćajnice na raskrsnci Fruškogorske ulice i Bulevara cara Lazara, što će poboljšati ambijent oko Parka. Grad će takođe infrastrukturno pratiti i izgradnju Instituta BioSens, a za to je opredeljeno 230 miliona dinara – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Premijerka Ana Brnabić opisala je NTP kao fabriku znanja i dodatih vrednosti od značaja za celu Srbiju.

 

 

- Ovde će raditi 1000 najboljih inženjera koje imamo u Srbiji i sa nestrpljenjem čekam rezultate za našu privredu. Ostvarili smo ambiciozne ciljeve koje smo sebi zacrtali, duplirali smo broj zaposlenih u IT sektoru i sada ih ima 40000, a neto izvoz u IT sektoru  u ovoj godini biće milijardu i 200 miliona evra. To nam daje za pravo da postavimo novi cilj, da do 2025. godine ukupan izvoz u ovom sektoru bude četiri milijarde evra. Za godinu dana biće otvoren i Institut BioSens kao evropski centar izvrsnosti u digitalnoj poljoprivredi – istakla je Ana Brnabić.

Vučević: Otvoren naučno-tehnološki park u Novom Sadu, za godinu dana biće završen objekat Instituta Biosens

Instagram

 

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović naglasio je da NTP predstavlja simbol modernizacije Srbije, te da će kreirati proizvode koji će vrednošću daleko prevazići ono što je u njega uloženo. Šef regionalne kancelarije za Zapadni Balkan Evropske investicione banke Alesandro Bragonzi izjavio je da je zajam vredan 200 miliona evra podrška ekonomskom razvoju Srbije i podsticaj investiranju u sektor istraživanja i razvoja.

- Inovacije i ulaganje u talente reformišu način na koji živimo, radimo i proizvodimo, podstiču kreativnost i nove ideje u rešavanju važnih privrednih i socijalnih problema – zaključio je Bragonzi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading