Danas istorijska sednica u Banjaluci
Alo

 

U Banjaluci će danas biti održana posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti prenesenih na nivo BiH, za koju je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio da je u rangu istorijske.

Na posebnoj sednici trebalo bi da budu razmatrane Informacija o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, Informacija o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, Informacija o pravosudnim institucijama BiH, Informacija o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbednosti i Deklaracija o ustavnim principima.

O svim tačkama dnevnog reda predložena je objedinjena rasprava, a početak posebne sednice zakazan je za 12 časova.

Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti Srpske je u rangu istorijske sednice i predstavlja suštinske stvari za našu budućnost, jačinu, snagu, za naša prava dobijena Ustavom, ocenio je sinoć Milorad Dodik.

- Bilo je mnogo otpora i oni su dolazili spolja, gde su pokušali da spreče njeno održavanje, što samo govori koliko je važna. S druge strane, tu je i opozicija, koja je na različite načine u službi stranaca pokušala da obesnaži snagu održavanja ove posebne sednice. Ali ljudi koji odlučuju u Republici Srpskoj su odlučni da ovo sprovedu i povući ćemo saglasnost koja je ranije data pod velikim pritiscima - naglasio je Dodik.

On je objasnio da je reč o povlačenju saglasnost na formiranje Oružanih snaga, a da će se nakon toga videti na koji način će se to pitanje rešavati.

- Isto tako je i za indirektno oporezivanje, jer Dejtonski sporazum kaže da je Srpska faktor fiskalnog sistema, a ne BiH. Tu su i sve druge odluke koje je doneo visoki predstavnik, a nisu bile u skladu sa Ustavom BiH i njihovo važenje na prostoru Republike Srpske biće ukinuto dok se ne donese novo zakonodavstvo - poručio je Dodik.

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading