Dodik: Sednica Narodne skupštine RS u rangu istorijske
EPA

Dodik je kazao da ta sednica predstavlja „suštinske stvari za budućnost RS, jačinu, snagu i njena prava dobijena Ustavom“.

„Bilo je mnogo otpora, i oni su dolazili izvana, pokušavajući da spreče održavanje te sednice parlamenta, što samo govori o tome koliko je važna“, kazao je on, preneo je RTRS.

Dodao je da je s druge strane tu i opozicija, koja je, kako je naveo, „na različite načine, u službi stranaca, pokušala da umanji snagu održavanja ove posebne sednice“.

Međutim, ljudi koji odlučuju u Republici Srpskoj su odlučni da ovo provedu i povući ćemo saglasnost koja je ranije data pod velikim pritiscima“, naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, biće povučena saglasnost na formiranje Oružanih snaga BiH, posle čega će se „sesti i videti na koji način će se to pitanje rešavati“.

„Isto tako je i za Upravu za indirektno oporezivanje, jer Dejtonski sporazum kaže da je RS faktor fiskalnog sistema, a ne BiH. Tu su i sve druge odluke koje je doneo Visoki predstavnik, a nisu bile u skladu sa Ustavom BiH i njihovo važenje na prostoru Republike Srpske biće ukinutu dok se ne donese novo zakonodavstvo“, kazao je Dodik.

On je naveo mogućnost da se neko od tih pitanja uredi na nivou BiH, na novim osnovama, ističući da će mnogi od tih zakona biti predmet zakonodavstva Republike Srpske.

Za sutra je zakazana posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti sa nivoa BiH na RS.

Opozicione stranke ne podržavaju Dodikovu ideju, smatrajući da on zbog ličnih interesa dovodi u opasnost celi narod i samu RS.

Predsednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da će poslanici te stranke učestvovati u radu sednice, jer, kako je istakao, javnost treba da zna i stavove SDS-a po pitanju prenetih nadležnosti.

„Mislim da svi idu grlom u jagode. Sve se kreira u jednoj glavi i sve polazi od jednog čoveka i ja mislim da je to strašno loše za celu RS“, zaključio je Šarović.

Predsedavajući parlamentom RS Denis Šulić iz SNSD-a danas je izjavio da nije odobrio predstavnicima Kancelarije Visokog predstavnika (OHR) da prisustvuju sutrašnjoj sednici parlamenta, jer za vlast u RS u BiH trenutno ne postoji Visoki predstavnik, pa ni njegova kancelarija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading