PROPAO PLAN ZA RUŠENJE MILORADA DODIKA Željka odjavila Amere!
AP/Darko Vojinović

Dodik je rekao da mu je Cvijanovićeva prenela da je prilikom njene posete SAD dobila ovakvu ponudu, ali da je sagovornicima rekla da je ozbiljna žena i potom krenula da napusti sastanak.

- Potpuno sam uveren u koordinaciju sa Željkom Cvijanović - rekao je Dodik, odgovarajući na novinarsko pitanje da li je tačno da je Ričard Grenel u SAD pokrenuo aktivnosti na njegovom rušenju.

Dodik je izjavio i da je jedino rešenje za BiH poništavanje zakona o negiranju genocida, koji je pre povlačenja sa funkcije doneo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

- Oni koji su kreirali odnose u BiH, SAD i njihovi partneri iz Saveta za primenu mira u BiH (PIK), sada treba da kažu da visoki predstavnik to nije mogao da učini i da se onda donese neko zakonsko rešenje u vezi sa teškim zločinom u Srebrenici koje će biti rezultat razgovora svih strana u BiH - naveo je Dodik, i istakao da je i dalje na snazi odluka Republike Srpske da njeni predstavnici neće učestvovati u odlučivanju u institucijama BiH dok se ne poništi pomenuti zakon.

Srpski član Predsedništva BiH dalje je kazao da je inicijativa da RS da povuče svoju saglasnost na postojanje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH (VSTS) i Uprave za indirektno oporezivanje politička, a ne ratna inicijativa.

- Mi ne želimo da ratujemo. RS ima načina da odbrani sebe, a čak i kada bi nas napali oružano, mi bismo se branili političkim sredstvima - rekao je Dodik.

On je rekao i da će Parlament RS danas raspravljati o vraćanju svojih nadležnosti sa nivoa BiH.

- RS ima pravo na vojsku, na sud i tužilaštvo i na nadležnost nad fiskalnim sistemom i sve je to funkcionisalo do 2006, a onda je arogancijom visokog predstavnika ukinuto. Ovde se radi o odbrani Ustava. Svi su svesni da postoji kriza u BiH, ali ima onih koji misle da je krivica na međunarodnim medijatorima - poručio je Dodik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading