FRKA! Hrvati strepe zbog Šolca!
EPA/Focke Strangmann

Novi kancelar najavio je neke korake koji izazivaju strah kod hrvatskih vlasti, pošto bi ambiciozni planovi Šolcovog kabineta i te kako mogli da uzdrmaju „lijepu njihovu“.

Najavljene promene u odnosu na politiku koju je sprovodila Angela Merkel odnose se, između ostalog, i na migrantsku krizu. „Semafor koalicija“, naime, namerava da zadrži migrante na spoljnim granicama Evropske unije i njihovim ljudskim pravima. Hrvatska je već duže na udaru zbog nehumanog tretmana migranata, što bi moglo da blokira ulazak Hrvatske u šengenski prostor, odnosno da od nje napravi tampon zonu na duže staze.

Drugi problem jeste u tome što bi ekonomsko napredovanje Nemačke, koje je najavila Šolcova vlada, moglo biti pogubno po Hrvatsku. U Nemačkoj, naime, žive stotine hiljada Hrvata, koje svake godine šalju ozbiljan novac u domovinu. Zbog toga se može očekivati da još veći broj naših komšija odluči da ode na „privremeni rad“ u Nemačku, ali tu se nalazi sledeća zamka... Nova vlast želi da olakša useljavanje u Nemačku, kao i dobijanje državljanstva, pa postoji osnovana bojazan da će biti dosta Hrvata koji će odlučiti da putovnicu promene za nemački pasoš, što će dovesti do dodatnog smanjenja broja stanovnika Hrvatske, koja je godinama u sve većim problemima zbog iseljavanja uzrokovanog ekonomskim problemima. Još ako se realizuje i plan nemačke vlade o državnoj stanogradnji, pronalaženje krova nad glavom biće još lakše i jeftinije.

Sve u svemu, nakon 16 godina vladavine Angele Merkel, nemačka je došla do političkog zaokreta, koji bi veoma lako mogao da opustoši Hrvatsku. Ako se tome doda i veliki broj Hrvata koji su otišli u Irsku, jasno je da našim komšijama preti katastrofa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading