"SASEĆI TO U KORENU" Saveznici u šoku! Bajden popustio pred Putinom!
Tanjug/Ap

Kako prenosi Fajnenšel tajms, time je signalizirao da želi sastanke NATO saveznika i Rusije kako bi razgovarali o pritužbama Vladimira Putina na taj transatlantski sigurnosni savez.

Dan pošto je održao bilateralni sastanak s ruskim čelnikom putem videolinka, američki predsednik je rekao da se nada da će do petka najaviti razgovore na visokom nivou na kojima bi se "raspravljalo o budućnosti pitanja oko kojih je Rusija zabrinuta, a tiču se NATO".

Razgovori imaju za cilj da istraže "možemo li ili ne možemo nešto da učinimo kako bismo smanjili temperaturu duž istočnog fronta", dodao je Bajden.

Američki predsednik je rekao da se nada da će među učesnicima biti ne samo Vašington i Moskva, već i "najmanje četiri glavna saveznika u NATO-u". Međutim, odbio je da navede koje su to konkretne zemlje, prenosi Jutarnji list.

EPA

 

Putin je u sredu ponovio kako strahuje da će Ukrajina ući u NATO, što će, kako je rekao, "nesumnjivo biti praćeno postavljanjem vojnih kontingenata, baza i oružja koje nam preti".

"Nadamo se da će naša zabrinutost ovaj puta biti uzeta u obzir", naveo je ruski predsednik.

Putin je rekao da je spominjanje invazije "provokacija", ali nije eksplicitno isključio takvu vojnu aktivnost, istakavši da Rusija "ima pravo zaštititi svoju sigurnost na srednji i duži rok".

"Dogovorili smo se da nastavimo ovu diskusiju i da ćemo to uraditi na sadržajan način, razmenićemo svoja razmišljanja o tome u budućnosti", rekao je Putin a prenosi Tass.

Sajt predsednika Rusije

 

Jedan visoki zvaničnik NATO članice sa istoka rekao je za Fajnenšel tajms da se "ni pod kojim okolnostima ne sme dopustiti rasprava o garancijama u kontekstu evropske sigurnosti".

Svaki razgovor o kompromisu s Moskvom "mora se odmah saseći u korenu", rekao je neimenovani visoki funkcioner i dodao da takav stav deli barem šest članica Evropske unije.

Iako je visoki predstavnik Bajdenove administracije ranije u toku nedelje razgovore o "crvenim linijama" proglasio beskorisnima, Bajdenova administracija želi da sledi put kako bi odvratila Putina od invazije na Ukrajinu.

Bajden je u sredu odbacio jednostranu upotrebu sile u sukobu s Rusijom i rekao da bi bilo "teških posledica" ako bi Putin pojačao sukob u Ukrajini. Bajden je, međutim, odbacio mogućnost slanja američkih borbenih trupa u Ukrajinu ako Rusija izvrši invaziju na tu zemlju.

"To nije na stolu", rekao je Bajden novinarima dok je odlazio iz Bele kuće na putu za Kanzas Siti. "Ta obaveza se ne odnosi na Ukrajinu", dodao je on.

"To bi zavisilo od toga šta su i ostale zemlje NATO-a bile spremne da urade", nastavio je Bajden. "Ali ideja da će Sjedinjene Države jednostrano upotrebiti silu da se suprotstave invaziji Rusije na Ukrajinu trenutno nije u planu. Ono što će se desiti jeste da će biti teške posledice".

Komentari (0)

Loading