PADA CRNOGORSKA VLADA? Crna Gora sve bliža vanrednim parlamentarnim izborima: Sutra ističe rok koji je dao DF
EPA/BORIS PEJOVIC

U slučaju da parlament izglasa skraćenje mandata, to automatski znači pad vlade i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora bez izglasavanja nepoverenja vladi.

Izglasavanje nepoverenja vladi Zdravka Krivokapića zakazano je za ponedeljak na inicijativu poslanika opozicionih stranaka, koju je potpisalo 40 poslanika.

Pozivajući se na više izvora, mediji pišu da je taj deo scenarija DF-a "ozbiljna opcija" i da se o njoj razgovaralo u vrhu tog saveza, a da je kap koja je prelila čašu, kako navode, "prevara Ure da glasa kandidata vlasti za predsednika DIK-a", koji je iz redova DPS Mila Ðukanovića.

- Plan je da u subotu, 11. decembra, obelodanimo dalje korake. Opcija za skraćivanje mandata Skupštini nakon što se postigne dogovor o izborima je puno prihvatljivija jer izbegava opciju da zajedno sa DPS-om rušimo vladu, što ni mi ni naši birači ne žele - rekao je izvor medija.

Po Ustavu Crne Gore, Skupštini može prestati mandat pre vremena na koje je izabrana raspuštanjem ili skraćenjem mandata parlamenta i to na predlog predsednika Crne Gore, vlade ili najmanje 25 poslanika. DF ima potrebnih 25 poslanika da bi podneo tu inicijativu.

Demokratski front ponudio je 22. novembra partnerima iz većine poslednju platformu sa predlozima za prevazilaženje političke krize. U platformi navode da su spremni da za mandatara podrže pogodnu ličnost, koju predlože partneri iz koalicija "Mir je naša nacija" ili "Crno na bijelo". Žele da se u novu vladu uključe autentični predstavnici manjinskih naroda.

DF u dokumentu traži da se u najkraćem mogućem roku izabere nova vladu koja bi bila sastavljena od predstavnika tri pobedničke koalicije, jedna je od stavki platforme.

- Nova vlada treba da u značajnoj meri odražava izbornu volju građana, kako po strukturi, tako i po njenim programskim prioritetima. Nova vlada će poštovati prethodno postignute dogovore, što podrazumeva moratorijum na ideološke i programske razlike - navodi se u platformi.

DF, kao najbrojniji konstituent vlasti je, kako navode, spreman da u cilju postizanja dogovora napravi ustupke i dodatno uvaži specifični značaj manjih konstituenata.

Da DF planira dogovor o novim izborima, potvrdio je predsednik Pokreta za promene Nebojša Medojević.

- Nakon isteka roka 10. decembra konstatovaćemo da li postoji 41 poslanik za formiranje nove vlade ili ne. Ako ne bude podrške od Ure, što je realno očekivati, Demokratski front će obavestiti kolege iz parlamentarne većine da su se stekli uslovi da krenemo u dogovor o organizovanju vanrednih parlamentarnih izbora - poručio je Medojević.

Podgoričkim medijima je juče iz DF-a nezvanično rečeno da od kolega iz vlasti još nisu dobili nijedan zvaničan odgovor na njihovu ponudu o formiranju nove vlade.

Iz GP URA je takođe nezvanično saopšteno da je njihov stav nepromenjen, odnosno da kao što su ranije najavili neće glasati za nepoverenje vladi.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović, kazao je u plenumu "da neko pregovara o izdaji izborne volje građana", i da će zauzvrat dobiti kompenzaciju "od nekoliko desetina miliona evra".

Komentari (0)

Loading