SKANDALOZNA IZJAVA MILANOVIĆA JOŠ ODJEKUJE Jakovčić šokiran izjavom predsednika Hrvatske o porodici Zec
Alo

Komentarišući jučerašnju komemoraciju povodom ubistva porodice Zec, Milanović je novinarima rekao da su preživeli članovi porodice dobili obeštećenje i upitao: "Šta još treba".

“Kao aktivista koji godinama razgovara s civilnim žrtvama rata, neću reći da sam zgrožen, šokiran sam tim ponašanjem i izjavama i želim reći da je to poraz koji se naslanja na ovu politiku koja je pustila i napravila sve da i mi građani nosimo taj teret da su ubice naši sugrađani”, kazao je Jakovčić za zagrebačke medije.


To je, istakao je, zaista porazno.

"To je kontinuitet jedne trule politike za koju smo mislili da smo je ostavili po strani. Mogao je, s obzirom da aktivno operiše odlikovanjima, pa ih vraća Glavašu, mogao je oduzeti odlikovanje za junački čin koje je Tuđman dodelio Siniši Rimcu, kao jednom od onih koji su ubice Mihajla Zeca. Ne samo što je Rimac dobio to odlikovanje, nego mu je Tuđman dodelio i Orden reda hrvatskog krsta. I Mesić je tog istog Rimca pomilovao kad je osuđen u predmetu Pakračka poljana. Taj Kabinet na Pantovčaku ima kontinuitet negiranja ovog događaja”, kaže Jakovčić.

Jakovčić kaže da preživeli članovi porodice Zec nikad nisu dobili izvinjenje, a obeštećenje je usledilo tek kad je pokrenula građanski postupak i to kad je sudija planirala da uvede priznanje o krivici i počinjenju zločina.

“Tek je onda neko procenio da je to opasan presedan i da je trenutak da se direktnom nagodbom to izbaci iz prostora”, priča Jakovčić.

Na pitanje šta o svemu kažu preživeli članovi porodice Zec, Jakovčić kaže da nikad nije smogao hrabrosti da ih pozove u Zagreb.

O tome zašto niko nije odgovarao za ovaj zločin, Jakovčić kaže:

“Ovo definitivno spada u ratne zločine koji ne zastarevaju. Treba doći i taj dan kad će neko u pravosudnim institucijama smoći snage otvoriti ovaj slučaj i detaljnije istražiti ko je aktivno učestvovao u pravosudnom zataškavanju", rekao je, između ostalog, Jakovčić.

Istakao je da je ubistvo porodice Zec zločin i da Hrvatska kao društvo i institucije imaju obavezu da se sa tim suoče, kao i da isplatom obeštećenja ne može biti sve rešeno.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading