Potpisano Pismo o namerama o saradnji AP Vojvodine i kineske provincije Šandong
vojvodina.gov.rs

Dve strane radiće na podsticanju institucija i privrednih društava u razvijanju međusobne komunikacije i saradnje u oblastima privrede, infrastrukture, poljoprivrede, nauke i tehnologije, obrazovanja, zaštite životne sredine.

- Ovo je prvi korak ka uspostavljanju konkretne saradnje između AP Vojvodine i provincije Šandong u brojnim oblastima od zajedničkog interesa. Odnosi Srbije i NR Kine razvijaju se u svim pravcima. Naši predsednici Aleksandar Vučić i Si Đinping zacrtali su planove koji se pre svega odnose na ekonomsku saradnju i razvoj, i mi na ovaj način dajemo doprinos njihovoj realizaciji - rekao je Mirović i dodao da je Srbija u svemu, posebno u razvoju ekonomskih odnosa, pouzdan partner i saveznik NR Kine.

On je istakao da Vojvodina, kao najrazvijeniji deo Srbije, već godinama intenzivira veze sa kineskim provincijama, a da o tome najbolje govori podatak da Pokrajinska vlada ima potpisane dokumente o saradnji sa sedam regiona u Kini. 

- Vojvodina je poljoprivredna regija, ali ujedno i centar savremenih industrijskih tehnologija. Očekujemo da ovim dokumentom ojačamo saradnju sa provincijom Šandong, produbimo odnose naše dve pokrajine, ali i da privučemo nove investicije u Vojvodinu - rekao je Mirović. 

Potpisano Pismo o namerama o saradnji AP Vojvodine i kineske provincije Šandong

vojvodina.gov.rs

 

Ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo navela je ovom prilikom da je Kina treći trgovinski partner Srbije po obimu razmene, ocenjujući da veze na lokalnom i pokrajinskom nivou imaju poseban značaj u sveobuhvatnim odnosima dveju zemalja.

Viceguverner Binčang ocenio je da se poslednjih nekoliko godina kinesko-srpski odnosi razvijaju veoma dobro, istakavši uverenje da će potpisani dokument biti novi pokretač saradnje.

Danas je potpisan i Sporazum o bratimljenju Zrenjanina i grada Jentaj u provinciji Šandong, a potom je održan i onlajn sastanak o saradnji u oblasti poljoprivrede. 

Provincija Šandong se nalazi na istočnom priobalju Kine i jedina je kineska provincija sa više od 100 miliona stalno nastanjenog stanovništva, koje se u najvećem broju bavi poljoprivredom, vinarstvom i turizmom. 

Događaju su prisustvovali pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading