"Britanski čovek stiže na KiM, ne zna ni šta će da radi"
Tanjug/Ap

On je istakao da je to projekat od kog ne treba očekivati mnogo, a kojim London kupuje političko vreme i održava privid moći.

Ljepojević, koji živi u Londonu i dobar je poznavalac prilika u Velikoj Britaniji, u izjavi za Tanjug naglasio je da je imenovanje Piča iznenađenje u kojem ima mnogo više nejasnoća nego što bi London želeo - ne zna se ni šta će raditi, ni koja će mu uloga biti.

"Prema mojim informacijama iz vladinih krugova, imenovanje je pod velikim pritiskom SAD. To je američki projekat, po pravilu nikada ne ide sama, već se krije iza nekoga, u ovom slučaju Velike Britanije", rekao je Ljepojević i naglasio da je tačno da Britanci imaju ambicije u ovom delu sveta, nakon izlaska iz EU.

Potpuno je, kako kaže, jasno da je prisustvo Britanije kroz specijalnog izaslanika deo američkog projekta borbe protiv pisutustva Rusije i onda i Kine u tom delu sveta.

Britanci su imali nameru da na zapadni Balkan dođu kao važan igrač a dolaze kao treći, nakon SAD i EU.

Navodi da imenovanje specijalnog predstavnika znači da je kriza akutna, a da za Balkan ne bi to moglo da se kaže.

Ovo imenovanje, dodaje predstavlja i poraz britanske diplomatije, jer Pič nije čovek iz Forin ofisa.

Izvesnu nadu, kako kaže, može da uliva činjenica da je za specijanog izaslanika imenovan penizoner iz vojnog esablišmenta ne diplomata, što znači da im to nije važno već samo da su prihvatlia da budu pokriće za američke planove na ZB.

Prema njegovim rečima, London je zainteresovan da kao američki "podizvođač" bude prisutan i zbog odnosa prema EU i Nemačkoj, ne samo prema Kini i Rusiji.

"Ser Stjuart Pič izuzetno je iskusan, vazuhoplovni marašal je, bio je i načelnik britanskog generalštaba, sa velikim iskustvom, dugo je u obaveštajnoj službi, bio je direktor obaveštajne službe. Za očekivati je da ne bude agresivan kao što bi bio nadobudni mladi diplomata", rekao je Ljepojević i naglasio da ne treba očekivati mnogo od tog imenovanja.

Čitav taj projekat je nerealan, zapad se ponaša kao pre 30 godina a za to vreme se promenio odnos snaga u svetu i kapacitet i moć zapada, pre svega Amerike.

Ljepojević je naglasio da je i EU pozidvodajč radova i da će na kraju biti kako Amerika kaže. Dodao je da veruje da će generisanje krize potrajati i da nije za očekivanje neki sudbonosni rezultat.

Na ocenu britanskog premijera da je imenovanje, usledilo jer se zapadni Balkan suočava sa najvećom pretnjom po stabilnosti i bezbednosti, Ljepojević kaže da Džonson to nije pisao i da time treba opravdati krajnje nebuloznu akciju i podići dramatičnost.

"Žele da oslabe našu poziciju"

Imenovanjem glavnog maršala ratnog vazduhoplovstva Velike Britanije Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika te zemlje za Zapadni Balkan, Velika Britanija želi da utiče na unutrašnje procese u Srbiji kako bi oslabila našu poziciju i na međunarodnom planu i u pregovorima sa Prištinom.

To je ocenio predsednik skupštinskog odobra za KiM Milovan Drecun za tv Tanjug, navodeći da je Pič "stručnjak za hirbridne aktivnosti".

"Mislim da će on biti koordinator i kreator mnogih hibridnih aktivnosti koje će se izvoditi na štetu interesa Srbije i srpskog naroda i Republike Srpske", rekao je Drecun.

TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

 

Naveo je da Velika Britanija želi da se snažnije pozicionira na Balkanu i dodao da imenovanje Piča, između ostalog, pokazuje da im cilj nije stabilizacija prilika.

Drecun je rekao da Priština jednostranim potezima izaziva tenzije i onemogućava nastavak i napredak dijaloga sa Beogradom.

"Tenzije se stvaraju zato što Priština neće da razgovara i probleme rešava pregovorima već želi da ih rešava jednostranim nasilnim akcijama i čak prevarama", rekao je Drecun.

Komentari (0)

Loading