POZIV ZAŠTITNIKA GRAĐANA Obratite se ako su vam bila ugrožena prava tokom blokade
Printscreen

Zoran Pašalić pozvao je sve građane koji smatraju da im je prilikom blokade saobraćajnica tokom vikenda bilo ugroženo bilo koje pravo iz korpusa ljudskih prava, da se obrate toj instituciji i da, ukoliko poseduju, dostave dokaze u vidu audio, foto i video snimaka.

Zoran Pašalić je u saopštenju naveo da je institucija Zaštitnika građana pratila situaciju sa blokadama saobraćajnica po Srbiji tokom vikenda.

"Imamo deo dokumentacije i planiramo da ispitamo te slučajeve, i zato pozivam sve građane koji smatraju da im je neko od prava bilo ugroženo da se obrate ovoj instituciji mejlom, lično ili telefonom i da nam dostave ako imaju određene video, audio ili foto dokaze", dodao je Pašalić.

S druge strane, imajući u vidu da kao društvo treba da težimo poštovanju evropskih vrednosti i vladavini prava, na koje se često i pozivamo, treba da iste i poštujemo, naglasio je Pašalić.

"Vladavina prava znači povinovanje Ustavu, koji u članu 54. definiše slobodu okupljanja, i zakonima Republike Srbije, u konkretnom slučaju članovima 12. i 14. Zakona o javnom okupljanju. građani koji okupljanjem žele da izraze, ostvare ili promovišu određena uverenja i ciljeve, drugo pravo i slobodu, treba da okupljanja organizuju u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju", naveo je Pašalić.

Printskrin

 

Zaštitnik je apelovao na građane koji javnim okupljanjem nameravaju da izraze svoje stavove, interese, prava i slobode, i na sve državne organe koji prilikom okupljanja građana obavljaju poslove zaštite bezbednosti ljudi i imovine, javnog zdravlja, morala i zaštite prava drugih, da uzajamno poštuju pravo građana na javno okupljanje, s jedne strane, ali i pravo na slobodu kretanja građana koji ne učestvuju u okupljanju, s druge strane.

Foto: Printscreen

 

Zaštitnik građana je naglasio i da sve strane treba da poštuju pravo na fizički i psihički integritet, dostojanstvo ličnosti, pravo na imovinu svakog građanina bez obzira da li je on učesnik okupljanja ili to nije, ili je pripadnik državnih organa koji obavlja poslove zaštite okupljanja.

 

Komentari (0)

Loading