SRAMNI UDAR NA DODIKA I SRPSKI NAROD Bošnjaci uputili apel UN-u, NATO-u i EU!
EPA

U saopštenju dva bošnjačka udruženja navodi se da su oni do sada dva puta pozivali Dodika i predsednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića da se "zaustave u stvaranju uslova za izazivanja konflikta u BiH".

Napominju da su u avgustu i oktobru 2021. godine, u saradnji sa UN, uputili dva Izveštaja specijalnoj savetnici generalnog sekretara UN za prevenciju genocida, Alis Nderitu, kao i Karimu Kanu, tužiocu Međunarodnog krivičnog suda (ICC) zbog, kako tvrde, "ugrožavanja mira u BiH i regionu i kršenja UN Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida".

Ovaj apel, kažu, upućuju, jer smatraju da se Dodik neće zaustaviti.

Pismo dva najaktivnija udruženja u BiH protiv srpskog rukovodstva i srpskog naroda - "Udruženja žrtava i svedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe" - upućeno je šefovoma država članica Saveta bezbednosti UN, generalnom sekretaru UN, generalnom sekretaru NATO-a i najvišim organima i pojedincima Evropske unije.

- Tražimo od vas da ispoštujete UN i medjunarodne konvencije o ljudskim pravima i slobodama, presude dva UN suda- ICJ i ICTY/MICT za čije osnivanje su glasale sve članice VS UN-a, a posebno razloge i ciljeve navedenih sudova, zbog kojih ste jednoglasno odlučili i da se formira ICTY - Medjunarodni sud za bivšu Jugoslaviju -  navodi se, izmedju ostalog, u pismu.

Navode i da se Dodik poziva na podršku predsednika Ruske Fedreacije u izazivanju konflikta i, kako tvrde, preti ruskom podrškom. Dodaju da oni ipak ne veruju da bi ruski predsednik podržao bilo kakav zločin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading