LAJČAK SUTRA U BEOGRADU Donosi poruku EU o nastavku dijaloga
Foto: Youtube/Printscreen

Lajčak će pokušati da proceni mogućnosti napretka u dijalogu i svrsishodan sastanak predsednika Aleksandra Vučića i premijera privremenih kosovskih institucija Aljbina Kurtija do kraja ove godine, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Sutrašnja poseta Miroslava Lajčaka Beogradu, a zatim i Prištini, dolazi nakon debate Saveta EU o dijalogu, ali i nakon još jedne neuspešne runde razgovora Beograda i Prištine u Briselu.

”Specijalni predstavnik EU će jednoj i drugoj strani direktno preneti očekivanja izneta u debati Saveta ministra spoljnih poslova kojoj je i sam prisustvovao”, reako je portparol EU Peter Stano.

U diplomatskim izvorima u Briselu ocenjuju da se ministarske poruke ”očigledno nisu dobro čule” uzimajuči u obzir poslednju rundu dijaloga Beograda i Prištine na kojoj ponovo nije bilo niti napretka niti ”atmosfere za razgovor”, i da će ih Lajčak sada ”doneti” lično.

Ministri EU pozvali su prošle nedelje Beograd i Prištinu na ”konstruktivan angažman” i postizanje ”pozitivnih rezultata” uz insitiranje na ”primeni još neispunjenih obaveza iz dijaloga”.

Šef diplomatije EU Đuzep Borelj tom prilikom je pozvao Vučića i Kurtija na ”sastanak na visokom političkom nivou pre kraja godine”.

U diplomatskim izvorima Tanjuga u Briselu kažu da se sastanak na visokom nivou organizuje tek nakon određenog napretka postignutog na nivou pregovarača koji ”moraju da se sagalse oko nečega”, i da saglasnosti trenutno nema, ali bi Lajčak sa liderima u Beogradu i Pristini trebalo da razmotri šta je potrebno da bi do takvog napretka došlo”, navode izvori Tanjuga u Briselu.

Dodaje se da bi specijani predstavnik trebalo da liderima obe strane ukaže na fokus koji EU trenutno pridaje dijalogu Beograda i Prištine, ali i na ”rizike” od propuštanja tog momentuma.

U tom smislu ukazuje se da će se već u decembru u na usvajanju naći zakljčci Saveta EU o Zapadnom Balkanu, a da je trenutna procena da napretak u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo već mesecima.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading