Ministar Mali razgovarao sa šefom Delegacije EU Emanuelom Žiofreom (FOTO)
Ministrastvo finansija

Ministar Mali je ambasadoru poželeo dobrodošlicu i istakao da veruje da će dobro sarađivati u budućnosti. On je dodao da je makroekonosmka situacija u zemlji veoma povoljna, te da će rast BDP-a do kraja godine biti veći od 7%, a udeo javnog duga u BDP-u 58,2%. Kako je rekao, Srbija je ušla u krizu izazvanu korona virusom potpuno spremna, a s obzirom na to da je imala četiri godine za redom suficit u budžetu. Za sledeću godinu je planiran rast privrede od 4,5% i deficit od 3%.

Ambasador Žiofre je čestitao ministru Malom na snažnom ekonomskom i finansijskom oporavku od krize Kovid-19 i rezultatima koji su kontinuirano bolji od očekivanog. Zahvalio se ministru finansija na dobroj saradnji oko Programa ekonomskih reformi EU u okviru kog se Srbija i EU zajednički dogovaraju o glavnim socio-ekonomskim reformama čiji je cilj pospešivanje konkurentnosti i unapređenje uslova za inkluzivan rast i stvaranje novih radnih mesta.

Ambasador se osvrnuo i na program reformi upravljanja javnim finansijama i istakao da to predstavlja zdravu osnovu za planiranje reformi upravljanja javnim finansijama u narednim godinama, te da će EU pomoći u sprovođenju tih reformi. On je takođe naglasio važnost toga da svi postupci javnih nabavki, uključujući međudržavne sporazume, poštuju načela jednakog tretmana, nediskriminacije, transparentnosti i konkurencije u skladu sa standardima EU kako bi se obezbedilo zdravo korišćenje javnih finansija.

Sagovornici su razgovarali i u o budžetu za 2022. godinu, a ministar Mali je tim povodom istakao da se poštuje fiskalni kalendar, da se budžet usvaja na vreme, te da će se uz njega usvojiti i završni račun za 2020. godinu. Dodao je da će naredne godine u budžetu biti rekordna izdvajanja za kapitalne investicije, koja će dodatno uticati na rast BDP-a. Ambasador EU je istakao da je dobro što se u tom smislu ove godine održalo i javno slušanje o budžetu, u kome su učestvovale organizacije civilnog društva.

Tema sastanka je bila i regionalna inicijativa „Otvoreni Balkan“, a ministar Mali je tim povodom rekao da je protoklog vikenda održan veoma uspešan skup u Nišu sa ministrima iz vlada Albanije i Severne Makedonije, te da će se u decembru održati samit u Tirani. Rekao je da je ova inicijativa veoma važna za građane sve tri zemlje jer omogućava slobodan protok roba, usluga i ljudi, i dodao da je otvorena za druge partnere iz regiona Zapadnog Balkana. Ambasador je rekao da podržava ovu inicijativu i dodao da je važno da joj se i drugi pridruže.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading