Komemoracija muftiji Muameru Zukorliću, Vučić se potresnim rečima obratio na skupu (VIDEO)
Alo; D.R.

 

Komemoracija povodom smrti Muamera Zukorlića održana je danas u Skupštini Srbije, a na skup je došao i predsednik Aleksandar Vučić koji se upisao u Knjigu žalosti.

Alo.rs/D.R.

 

 

Na komemorativnom skupu u Skupštini Srbije prisustvovala je porodica Muamera Zukorlića, lidera SPP-a i potpredsednika Skupštine Srbije. 

Obraćanje predsednika Vučića na komemorativnom skupu

- Ovaj svet nije mesto na kome odmaramo, nego svet na kom se testiramo - rekao je predsednik i dodao da je pokojni Zukorlić te testove položio.

- Najveći deo života i kada je bio muftija i kada je bio poslanik posvetio školama, univerzitetu, znanju, vratima kojima se zatvara put mržnji. Kao Bošnjaku i muslimanu njegova otadžbina je bila Srbija. Kada sam razgovarao sa njim uvek je isticao važnost povezivanja puteva. 

 Posle njega će nam ostati velika pouka - naše telo jeste prolazno, ali ono što uradimo može da bude večno. Muamer je danas na mestu na kojem je trebao da bude, uz Tvorca. 

- Viđali smo neretko, razgovarali o svim problemima, nekada imali žučne rasprave, nekad plodonosne razgovore, ali samo sa jednom željom, da i Srbima i Bošnjacima učinimo život boljim. 

 - Potrudićemo se da ne bude zaboravljen. Neka mu je rahmet i večna slava - završio je Vučić.

Govor Usame Zukorlića, sina preminulog muftije

- Želim da se zahvalim svima koji su došli na dan dženaze, zahvaljujem velikom broju sprskog naroda koji je lio suze i slao telegrame saučešća. On nije bio samo porodici ponos i uzor. Znate da je on osvežio koncept Skupštine, politiku je muftija izgradio na univerzalnim vrednostima tolerancije, mira i progresa, a snagu je crpeo na veri u jednog Boga. Nismo se odvajali za mojih 29 godina, ni za vreme ratova 90ih ni kasnije u turbulentnim vremenima u Sandžaku. najveću podršku pružili su mu pokojni Zoran Đinđić i sada predsednik Aleksandar Vučić - rekao je Usame Zukorlić.

Printskrin

 

 

- Sav narod Sandžaka želi da ispuni njegovu želju, narod ga je voleo, on je bio najbolji suprug, sin i otac. Voleo je nauku, podizao je škole, hranio siromašne, voleo je veru, za nju je život dao. 

- Zahvaljujem se Skupštini Srbije na organizaciji ove komemoracije - rekao je Usame Zukorlić.. 

Na komemorativni skup došli su i brojni narodni poslanici, ali i stranačke kolege lidera Stranke pravde i pomirenja, među kojima su i Samir Tandir, Edin Đerlek.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Jahja Fehratović zahvalio je na podršci, minutu ćutanja u parlamentu prethodne nedelje povodom Zukorlićeve smrti, kao i svim poslanicima koji su došli na sahranu predsednika SPP-a u Novi Pazar.

Alo; D.R.

 


Fehratović je ukazao da je Zukorlić promovisao politiku mira i da su za njim, kako je rekao, plakali svi, ne samo Bošnjaci već i pripadnici nebošnjačkog naroda, pre svega Srbi.

- U ovom plenumu u prethodnih pet godina Zukorlić je nastavio svoju misao da samo kao verujući ljudi u Boga mozemo doprineti ozdravljenju društva. Nastavićemo njegovu viziju - poručio je Fehratović.   

Tanjug

 

  

Ko je bio Muamer Zukorlić?

Zukorlić je na parlamentarnim izborima 2016. godine izabran za narodnog poslanika u Skupštini Srbije i ostaće upamćen po tome što je o predlozima zakona i akata vrlo često govorio iz perspektive etike, morala i duhovnosti.

Bio je i predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i infotmatičko društvo.

U decembru 2017. godine, izabran je za predsednika Stranke pravde i pomirenja, a na parlamentarnim izborima 2020.godine ponovo je izabran za poslanika, a nakon toga i za potpredsednika parlamenta.

Nekadašnji muftija Islamske zajednice je iznenada preminuo 6. novembra 2021.godine u Novom Pazaru, a sahranjen je u rodnom selu Orlje kod Tutina.

Autor je pet knjiga i više desetina naučnih radova iz oblasti filozofije, epistemologije, kulturne istorije, islamskih nauka, prava i niza srodnih teoretskih disciplina.

Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, a Medresu „Gazi Husrev-beg“ u Sarajevu. Studije filozofije šerijatskog prava je okončao na Islamskom univerzitetu u Alžiru, zvanje magistra stekao na Univerzitetu “El’Džinan” u Libanu, a doktorirao je na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Bio je redovni član Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU).

 

 

 

 

                              
 

Komentari (4)

Loading
Marina

17.11.2021 14:47

Tuzan dan,Zukorlic je bio dobar covek.

Andrija Keljevic

17.11.2021 16:33

Nekoliko puta sam bio u njegovo Selo Orlje na domak"Ribarica" Gde se I Rodio"Rahmetli Muamer"Tu su Svi bili Cuveni I Posteno Ljudi" Bog susu Da Oprosti,Muameru"

stevo

17.11.2021 18:04

Zukorlic je bio veliki borac i covek i mnogo je znacio nasoj zemlji.Iskreno saucesce porodici

Jelena

17.11.2021 18:45

Žalost i tuga. Otišao je jedan divan čovek.