Komemoracija muftiji Muameru Zukorliću, Vučić se potresnim rečima obratio na skupu (VIDEO)
Alo; D.R.

 

Komemoracija povodom smrti Muamera Zukorlića održana je danas u Skupštini Srbije, a na skup je došao i predsednik Aleksandar Vučić koji se upisao u Knjigu žalosti.

Komemoracija muftiji Muameru Zukorliću, Vučić se potresnim rečima obratio na skupu (VIDEO)

Alo.rs/D.R.

 

 

Na komemorativnom skupu u Skupštini Srbije prisustvovala je porodica Muamera Zukorlića, lidera SPP-a i potpredsednika Skupštine Srbije. 

Obraćanje predsednika Vučića na komemorativnom skupu

- Ovaj svet nije mesto na kome odmaramo, nego svet na kom se testiramo - rekao je predsednik i dodao da je pokojni Zukorlić te testove položio.

- Najveći deo života i kada je bio muftija i kada je bio poslanik posvetio školama, univerzitetu, znanju, vratima kojima se zatvara put mržnji. Kao Bošnjaku i muslimanu njegova otadžbina je bila Srbija. Kada sam razgovarao sa njim uvek je isticao važnost povezivanja puteva. 

 Posle njega će nam ostati velika pouka - naše telo jeste prolazno, ali ono što uradimo može da bude večno. Muamer je danas na mestu na kojem je trebao da bude, uz Tvorca. 

- Viđali smo neretko, razgovarali o svim problemima, nekada imali žučne rasprave, nekad plodonosne razgovore, ali samo sa jednom željom, da i Srbima i Bošnjacima učinimo život boljim. 

 - Potrudićemo se da ne bude zaboravljen. Neka mu je rahmet i večna slava - završio je Vučić.

Govor Usame Zukorlića, sina preminulog muftije

- Želim da se zahvalim svima koji su došli na dan dženaze, zahvaljujem velikom broju sprskog naroda koji je lio suze i slao telegrame saučešća. On nije bio samo porodici ponos i uzor. Znate da je on osvežio koncept Skupštine, politiku je muftija izgradio na univerzalnim vrednostima tolerancije, mira i progresa, a snagu je crpeo na veri u jednog Boga. Nismo se odvajali za mojih 29 godina, ni za vreme ratova 90ih ni kasnije u turbulentnim vremenima u Sandžaku. najveću podršku pružili su mu pokojni Zoran Đinđić i sada predsednik Aleksandar Vučić - rekao je Usame Zukorlić.

Komemoracija muftiji Muameru Zukorliću, Vučić se potresnim rečima obratio na skupu (VIDEO)

Printskrin

 

 

- Sav narod Sandžaka želi da ispuni njegovu želju, narod ga je voleo, on je bio najbolji suprug, sin i otac. Voleo je nauku, podizao je škole, hranio siromašne, voleo je veru, za nju je život dao. 

- Zahvaljujem se Skupštini Srbije na organizaciji ove komemoracije - rekao je Usame Zukorlić.. 

Na komemorativni skup došli su i brojni narodni poslanici, ali i stranačke kolege lidera Stranke pravde i pomirenja, među kojima su i Samir Tandir, Edin Đerlek.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Jahja Fehratović zahvalio je na podršci, minutu ćutanja u parlamentu prethodne nedelje povodom Zukorlićeve smrti, kao i svim poslanicima koji su došli na sahranu predsednika SPP-a u Novi Pazar.

Komemoracija muftiji Muameru Zukorliću, Vučić se potresnim rečima obratio na skupu (VIDEO)

Alo; D.R.

 


Fehratović je ukazao da je Zukorlić promovisao politiku mira i da su za njim, kako je rekao, plakali svi, ne samo Bošnjaci već i pripadnici nebošnjačkog naroda, pre svega Srbi.

- U ovom plenumu u prethodnih pet godina Zukorlić je nastavio svoju misao da samo kao verujući ljudi u Boga mozemo doprineti ozdravljenju društva. Nastavićemo njegovu viziju - poručio je Fehratović.   

Komemoracija muftiji Muameru Zukorliću, Vučić se potresnim rečima obratio na skupu (VIDEO)

Tanjug

 

  

Ko je bio Muamer Zukorlić?

Zukorlić je na parlamentarnim izborima 2016. godine izabran za narodnog poslanika u Skupštini Srbije i ostaće upamćen po tome što je o predlozima zakona i akata vrlo često govorio iz perspektive etike, morala i duhovnosti.

Bio je i predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i infotmatičko društvo.

U decembru 2017. godine, izabran je za predsednika Stranke pravde i pomirenja, a na parlamentarnim izborima 2020.godine ponovo je izabran za poslanika, a nakon toga i za potpredsednika parlamenta.

Nekadašnji muftija Islamske zajednice je iznenada preminuo 6. novembra 2021.godine u Novom Pazaru, a sahranjen je u rodnom selu Orlje kod Tutina.

Autor je pet knjiga i više desetina naučnih radova iz oblasti filozofije, epistemologije, kulturne istorije, islamskih nauka, prava i niza srodnih teoretskih disciplina.

Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, a Medresu „Gazi Husrev-beg“ u Sarajevu. Studije filozofije šerijatskog prava je okončao na Islamskom univerzitetu u Alžiru, zvanje magistra stekao na Univerzitetu “El’Džinan” u Libanu, a doktorirao je na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Bio je redovni član Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU).

 

 

 

 

                              
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Marina

17.11.2021 14:47

Tuzan dan,Zukorlic je bio dobar covek.

Andrija Keljevic

17.11.2021 16:33

Nekoliko puta sam bio u njegovo Selo Orlje na domak"Ribarica" Gde se I Rodio"Rahmetli Muamer"Tu su Svi bili Cuveni I Posteno Ljudi" Bog susu Da Oprosti,Muameru"

stevo

17.11.2021 18:04

Zukorlic je bio veliki borac i covek i mnogo je znacio nasoj zemlji.Iskreno saucesce porodici

Jelena

17.11.2021 18:45

Žalost i tuga. Otišao je jedan divan čovek.