BIVŠI SEKRETAR VELIKE BRITANIJE OTKRIO PLAN Ključ je Balkan, tu treba dovesti NATO trupe!
EPA

Hejg je u autorskom tekstu za list "Tajm" (The Time), obrazlaganje svog stava započeo trenutnim odnosima evropskih zemalja s Rusijom, naglasivši da je Nemačka jedna od zemalja koja je posrnula pred ruskim uticajem.

"Postoje dve stvari koje nikada nisam zaboravio u svom prvom susretu s Putinom. Jedna je bila ta da ima najhladnije oči koje sam ikada video, a druga se odnosi na to da nam je jednostavno hteo prodati puno gasa. Neki od naših saveznika nisu bili otporni na ovu strategiju. Nemačka je dozvolila izgradnju Severnog toka 2, a koalicija koja bi trebalo da čini novu vlast muči se u pregovorima i o ovom pitanju", naveo je Hejg.

On kaže i da kada Berlin pristane na to, Ukrajina i drugi biće izloženiji tome da Putin smanji pritisak u gasovodima od kojih države zavise. "Svaka slaba tačka zapadnih zemalja se iskorišćava. Poljska, otuđena od svojih partnera u EU, suočava se s okrutnom izbegličkom krizom. Mađarskoj nedostaju prijatelji u Briselu, ali ih pronalazi u Moskvi. Desetine hiljada ruskih vojnika se gomila na granici u blizini Ukrajine i moramo se zapitati šta se može učiniti na ovom planu", piše Hejg.

Zanemarivanje Zapadnog Balkana

Nekadašnji diplomata je naglasio da na svaku od ovih pretnji postoje odgovori koje Zapad može upotrebiti protiv Rusije. Međutim, ključna oblast za Zapad po tom pitanju je Balkan.

"Istorija je mnogo puta pokazala da zanemarujemo opasnosti na Zapadnom Balkanu. To je bilo žarište 1914. godine i poprište najkrvavijih ratova u Evropi tokom devedesetih godina. Ovde je Rusija pokušala da osujeti težnje miliona ljudi da žive u stabilnim i zapadno orijentisanim državama. Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, intervencije na referendumu u Severnoj Makedoniji te sve čvršći pritisak na politički i poslovni život u Srbiji. Kako bi se zaokružio haos, EU je zatvorila svoja vrata za dalje proširenje, a Velika Britanija je izgubila uticaj kroz Bregzit", navodi se u tekstu.

Tanjug

 

 

Dalje navodi da Zapad, uključujući i Veliku Britaniju, nema luksuz da ignoriše dešavanja na Balkanu.

"Milorad Dodik godinama potkopava državu Bosnu i Hercegovinu uz aktivnu podršku Rusije i Srbije. Za Moskvu ovo služi u svrhu blokiranja evroatlantskih integracija. Bosna bi bila poput Ukrajine, Gruzije i Moldavije, zemlja koja nema mogućnosti da se pridruži NATO-u ili da ikada funkcioniše kao normalna zemlja. Poslednjih nedelja situacija je postala ozbiljna. Dodik se bliži otcepljenju. Izjavio je da će podići vojsku bosanskih Srba, upravo onu vojsku koja je odgovorna za genocid u Srebrenici. On nastoji da iskoristi slabost Zapada kako bi ubrzao krizu koja vodi ponovnom iscrtavanju mapa, s teritorijom koja bi bila priključena Srbiji", navodi bivši diplomata.

U zaključku se osvrnuo i na neophodnost slanja NATO trupa u BiH.

"Male evropske vojne snage, poznatije kao EUFOR, trebalo bi da budu pojačane NATO trupama raspoređenim na strateški bitnim područjima kao što su Brčko i aerodrom u Tuzli. To zvuči dramatično, ali samo snaga i odlučnost će nas udaljiti od velikih nevolja. Kolaps u Avganistanu pokazuje šta se dešava kada Zapad izgubi pažnju. Ne može se dozvoliti da se isto desi unutar evropskog kontinenta. Zapad mora pogledati u hladne oči Vladimira Putina i suočiti se s njegovim taktikama. Balkan je ključno mesto za početak primene toga", zaključio je Hejg.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Rada

16.11.2021 18:58

Ah, ah, ti bi kanda teo rat. Vama nikad dosta. Sve bi da nas progutate. Tvrd smo orah, pazite ne te vase vestacke vilice. Balkan se uvek branio a vi uvek napadali.Nije vam dobro.