PREMIJERKA BRNABIĆ NA FORUMU U PARIZU: Posebna pažnja mora biti usmerena na pravednu tranziciju siromašnijih zemalja na zelenu energiju
Instagram

Premijerka Brnabić je govorila o sistemu vakcinacije u Srbiji, donaciji vakcina Republike Srbije evropskim i afričkim zemljama kao i o izgradnji tri kovid bolnice.

- Duboko verujem da su solidarnost, građanska odgovornost i tolerancija vrednosti koje će pomoći globalnom društvu da prebrodi pandemiju, kao i sve posledice koje će ostaviti za sobom - saopštila je Brnabićeva.

PREMIJERKA BRNABIĆ NA FORUMU U PARIZU: Posebna pažnja mora biti usmerena na pravednu tranziciju siromašnijih zemalja na zelenu energiju

Instagram

 

Moderator panela postavio je pitanje premijerki kako da se prevaziđe izazov političke administracije koja se stalno menja kada je u pitanju napredovanje u temi poput klimatskih promena.

- Pre svega, mislim da je ideja u demokratiji da se usvajaju strateški dokumenti prvenstveno zbog cilja ka kom se ide i zato treba poštovati demokratski princip. Što se tiče klimatskih promena, energetike, tranzicije, mislim da sve više prisluškujemo glas građana koji zahtevaju od vlasti čist vazduh, čistu vodu, upravljanje čvrstim otpadom. Sve više mislim da će to biti jedan od ključnih prioriteta svake vlade.

Brinabićeva je misli da je veliko pitanje šta će proširiti velike organizacije i multilateralne forme, na koji način će se nositi sa tranzicijom jer će sve više zemalja, posebno one koje su zemlje trećeg sveta, tražiti pravednu tranziciju. Shvata da su najveće zemlje i najveći zagađivači, ali ne mogu da očekuju da siromašnije zemlje ne zaostaju za njima u toj istoj tranziciji.

- Mislim da je pravedna tranzicija nešto što će pored popuštanja oko klimatskih promena i zelene tranzicije biti nešto što će se morati pozabaviti na mnogo ozbiljniji način - rekla je premijerka.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading