ŠTA JE DŽAFEROVIĆ TRAŽIO OD AMERIKANACA? BiH mora da ima pristup otvorenom moru!
Foto: Shutterstock

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da je specijalnom izaslaniku SAD Gabrijelu Eskobaru na današnjem sastanku rekao da je blokada BiH institucija neprihvatljiva i da, kako je naveo, odmah sa Srbijom i Hrvatskom treba da se finalizuje zaključivanje ugovora o državnoj granici onako kakve su one bile na dan priznavanja BiH.

Džaferović je novinarima rekao da je Eskobaru preneo da "institucije odmah moraju biti deblokirane".

"Ono što sam kazao je da je vrlo važno da se sagleda odnos BiH i naših suseda i rešavanje otvorenih pitanja, pre svega Ugovora o granici. Odmah sa Srbijom i Hrvatskom treba da se finalizuje proces zaključivanja ugovora o državnoj granici onako kakve su one bile na dan priznavanja BiH", rekao je Džaferović.

Kada je reč o Hrvatskoj, Džaferović je Eskobaru rekao da BiH mora da ima pristup otvorenom moru i da misli da bi to, kako je rekao, relaksiralo ukupne odnose u regionu. Džaferović je pomenuo da je sa Eskobarom razgovarao o imovini, presudama Haškog tribunala koje se moraju poštovati, evropskom putu BiH, reformama.

Preneo je da mu je Eskobar rekao da je potrebno da države Zapadnog Balkana ekonomski sarađuju u okviru regionalnog tržišta, u okviru Berlinskog procesa pod okriljem Evropske unije“.

Na to mu je, dodao je Džaferović, odgovorio da je BiH potpisala niz dokumenata kada je u pitanju regionalna ekonomska saradnja, ali i da se, kako je kazao, "moraju raščistiti inicijative iz Beograda, Tirane i Skoplja kada je u pitanju Otvoreni Balkan”.

Na pitanje da li je sa američkim izaslanikom govorio o srpskom članu Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, kao i šta misli o Dodikovim sastancima sa premijerima Mađarske i Slovenije, Džaferović je odgovorio da se "nije bavio Dodikom”, niti je razgovarao o Dodiku.

Za njega je, kazao je, važno da je Eskobar rekao da nema nikakvog, niti može biti bilo kakvog unilateralnog umanjenja reformi unutar BiH, unilateralnog tumačenja ili destrukcije bilo koje reforme u BiH.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading